Начало Автомобили Pagani Zonda R

Pagani Zonda R

233
0

Жизненият цикъл на Pagani Zonda е към края си. По този повод от компанията са решили да ознаменуват този факт със Zonda R – позлатени джанти, огромен спойлер и каросерия от въглеродни влакна…

Сега в десетата година от производството на модела, Zonda планират да го заменят през 2009 година, така че това е последната интерпретация на въпросния суперавтомобил. От Pagani са се фокусирали върху създаването на истински наточен, безкомпромисен, страховит автомобил, който и в стандартен вариант така или иначе си беше доста бърз.

Били са необходими 24 месеца, за да бъде превърнат прототипът в готова кола. Тя бе представена във Виена и въпреки че изглежда много сходна със своите роднини, в интерес на истината само 10 % са били заимствани от Zonda F. Задвижван от 6-литров V12 двигател, взет от Mercedes CLK GTR, хиперавтомобилът притежава 750 к.с., които са постижими при 8 000 об/мин. Съответно ускорението до 100 км/ч отнема 3.2 секунди. Още по-интригуваща е максималната скорост от 398 км/ч.

Автомобилът притежава въглеродно монококово шаси, което е по-широко и по-дълго за по-сигурно управление. Благодарение на алуминиевото окачване колелата осъществяват по-оптимално сцепление с асфалта. Въртящият момент пък се препраща към колелата посредством шестстепенна секвенциална трансмисия. Освен това има и всмукателна система от карбон, регулируемо задно крило, както и система за отработените газове, вдъхновена от Формула 1.

Всичко на всичко ще бъдат произведени десет представителя на въпросния Zonda R, като всеки ще струва по 1.1 милиона паунда…