Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пълният текст на решението на ФИА относно Рено

Пълният текст на решението на ФИА относно Рено

34
0

На извънредна среща на Световния съвет за автомобилен спорт в Париж на 21 септември 2009 г. от екипа ING Рено F1 признаха, че отборът е заговорничил пилотът Нелсън Пикет младши да предизвика нарочна катастрофа по време на Гран при на Сингапур през 2008 г. в нарушение на Международни спортен код и Спортните правила на Формула 1.

От Рено F1 заявиха на срещата, че са провели подробно вътрешно разследване, при което са установили, че (i) Флавио Бриаторе, Пат Саймъндс и Нелсън Пикет младши са заговорничили да предизвикат катастрофата и (ii) никой от останалите членове на тима не е бил замесен в конспирацията.

ФИА проведе свое собствено детайлно разследване и резултатите от него отговорят на тези, достигнати от Рено F1.

На срещата на Световния съвет за автомобилен спорт отборът Рено F1 изтъкна следните смекчаващи вината обстоятелства:
– че е приел при най-ранната предоставила се възможност, че е извършил нарушенията, в които е обвиняван и е съдействал изцяло в разследването на ФИА;

– че след потвърденото участие на г-н Бриаторе и г-н Саймъндс в конспирацията е осигурил напускането им от екипа;

– че се извинява безусловно на ФИА и спорта за нанесените от действията му щети;

– че е готов да плати разходите на ФИА за разследването и

– Рено (компанията) е готова да допринесе значително за проекти на ФИА, свързани със сигурността.

Нелсън Пикет младши също се извини безусловно на Световния съвет за автомобилен спорт за участието си в конспирацията.

Следното решение бе взето:

Според Световния съвет за автомобилен членовете на тима Рено F1 Флавио Бриаторе, Пат Саймъндс и Нелсън Пикет младши са заговорничили за предизвикване на нарочна катастрофа по време на Гран при на Сингапур през 2008 г. Ето защо Световният съвет за автомобилен спорт намира Рено F1 за виновни – според член 123 от Международния спортен код отборът е отговорен за действията на служителите в него; нарушаване на член 151 (с) и точка 2 (с) от Глава IV на Приложение L на кода и членове 3.2, 30.3 и/или 39.1 от Спортните правила на Формула 1.

Нарушенията на правилата, извършени от Рено F1 по време на Гран при на Сингапур през 2008 г., са изключително тежки. Нарушенията на Рено F1 навредиха не само на интегритета на спорта, но и застрашиха живота на зрители, официални лица и други състезатели, както и на самия Нелсън Пикет младши. Според Световния съвет подобни деяния заслужават постоянна дисквалификация от световния шампионат на Формула 1. С оглед на посочените по-горе смекчаващи вината обстоятелства и в частност предприетите от Рено F1 стъпки за идентифициране и поправяне на пропуските вътре в отбора и заклеймяването действията на участниците в простъпката, Световния съвет реши да отложи дисквалификацията до края на сезон 2011 г. Световният съвет ще я приложи единствено ако Рено F1 бъдат признати за виновни в подобно нарушение през този период.

В допълнение Световният съвет отбелязва извинението на Рено F1 и се съгласява, че отборът трябва да покрие разноските по разследването. Приема се и офертата за значително съдействие към работата на ФИА по отношение на сигурността.