Начало Video Parking Space Guidance на Ford помага при откриването на място за паркиране

Parking Space Guidance на Ford помага при откриването на място за паркиране

106
0

Един шофьор изкарва средно по 67 часа годишно в търсене на място за паркиране. По принцип изследването е за големи градове като Лондон и Франкфурт, но въпросът къде да спреш колата си е сериозно изпитание. Издирването на пространство, където да паркираш, всъщност възлиза и на близо 30% от градския трафик! В опит да подпомогне разрешаването на ситуацията Ford тества нова система, която да направи намирането на паркомясто в големите градски центрове по-леко.

Така наречената Parking Space Guidance технология показва на шофьора на кои паркинги има свободни места, както и как да стигне до тях

„Навигационните системи са страхотни в това да ни помогнат да достигнем целта си. Не са обаче толкова полезни, когато въпросът опре до паркиране. Особено в градските центрове”, обяснява Тобиас Валериус, който е част от инженерния развоен екип на Ford of Europe.

„Parking Space Guidance е свързваща автомобилите технология, която може да помогне на шофьорите по-бързо да завършат пътуването си, да спестят пари, време и да допринесат за опазване на въздуха чист.”

Parking Space Guidance се тества в Дюселдорф като част от немска програма на стойност 15 милиона евро за нови технологии. Други системи също са част от проекта. Traffic Light Assistance например помага за това оставащото време до светване на зелена светлина да се изписва на инструменталния панел. Навременно предупреждение за червен светофар пък може да омекоти процеса на спиране. Това на свой ред води до повишаване на безопасността, икономия на гориво и т.н.

Други системи в програмата са:

  • Tunnel Information System – дава предварителна информация за затворени пътища, ограничения на скоростта, бавно движещи се превозни средства в тунели по маршрут.
  • Vario Display – дава информация за събития, които може да повлияят на трафика. Подобни събития могат да са определени изложения на открито, концерти, футболни мачове.
  • Traffic Control Systems – подпомага цялостното пътуване чрез адаптиране на скоростта спрямо съответните ограничения.
  • Smart Traffic Sign Transmission – изпраща информация за ограничения на скоростта и възможни проблеми по пътя директно на дисплея в колата. По принцип в много коли има възможност за разпознаване на пътни знаци. Функцията обаче се затруднява в лошо време или движение сред високи превозни средства. Предаването на информация директно към системите на автомобила посредством клетъчна връзка е по-сигурно и подпомага безопасността.
  • Bad weather warning – както подсказва и името, предупреждава за атмосферните условия. В случая това става посредством обмен на данни между самите превозни средства.