Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първа редица за Ферари в Бахрейн, Шумахер изравни рекорда на Сена

Първа редица за Ферари в Бахрейн, Шумахер изравни рекорда на Сена

46
0

Михаел Шумахер (Ферари) спечели полпозишъна за утрешната Гран при на Бахрейн, изравнявайки едновременно с това рекорда на Аертон Сена за първи позиции на старта. Звездата на Скудерията изпревари съотборника си Фелипе Маса и Дженсън Бътън (Хонда).

Английският пилот на Хонда бе най-бърз в сутрешната последна свободна сесия преди официалната тренировка за място на грида. Сесията мина сравнително спокойно. В началото почти никой от големите екипи не излезе на трасето, тъй пистата бе покрита с пясък. Сериозни инциденти нямаше, с изключение на новака Юджи Иде (Супер Агури), който получи техническа повреда и спря на изхода от питлейна половин час след началото.

Следобед дойде време и за толкова обсъжданата през последните месеци квалификация. Опасенията на мнозина относно новия формат на провеждането й се оправдаха 4,30 минути преди края на първата 15-минутна част. Задното дясно окачване на Макларън-а на Кими Райконен се скъса при много висока скорост и колата на финландеца изхвърча неконтролируемо от трасето. Той все пак овладя болида и тръгна да се прибира на три колела. Междувременно сесията бе спряна, докато стюардите изчистят отломките от колата.

При това положение след възобновяване на сесията се образува колона на трасето, тъй като повечето пилоти не бяха записали никакво време до този момент.

След края на първия сегмент от надпреварата за по-добра стартова позиция отпаднаха катастрофиралият Райконен, пилотите на Супер Агури и Мидланд и Ралф Шумахер (Тойота).

След изтичането на вторите 15 минути по регламент още шестима състезатели прекратиха битката за първите редици. Истинската борба се разви в последната 20-минутна част. В нея обаче Ферари показаха много бързо, че ще претендират за първите две места на грида. Единствено Бътън опита да ги задмине, но не се справи.

С полпозишъна си от днес седемкратният световен шампион Шумахер вече има 65 първи позиции в кариерата си – колкото на бразилеца Сена. Германецът бе изключително доволен от постижението си, дадено при това с невероятна лекота и увереност. Неизвестни за утре обаче остават количествата гориво, с които той и съперниците му бяха избрали да карат в официалната сесия. Според новите правила участващите в последната част на квалификацията започват опитите си в нея с толкова бензин, с колкото ще се наредят и на грида.