Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първа редица за Маса и Райконен в Монако

Първа редица за Маса и Райконен в Монако

68
0

Фелипе Маса сензационно спечели квалификацията за Гран при на Монако. След него се нареди съотборникът му Кими Райконен, което означава, че първата редица на Монте Карло в неделя ще бъде изцяло червена. И докато тук се очакваше фаворити да са пилотите на Макларън, то накрая Люис Хамилтън и Хейки Ковалайнен останаха съответно трети и четвърти.

В действително пилотите на Ферари бяха доста по-бързи, което навежда на мисълта дали от Скудерията не разчитат на стратегия с по-ранно първо спиране, което само по себе си да означава, че колите им са по-леки от тези на конкурентите.

Пето време даде Роберт Кубица с БМВ Заубер, а след него остана Нико Розберг с Уилямс. Седми ще стартира двукратният световен шампион и победител от миналата година Фернандо Алонсо. Челната десетка бе допълнена от Ярно Трули, Марк Уебър и Дейвид Култард.

В първата част на квалификацията най-добро време даде Фелипе Маса. Бразилецът записа обиколка за 1:15.191 мин., като остави след себе си съответно Хейки Ковалайнен, Люис Хамилтън и Кими Райконен. В тази първа част на квалификацията се запомни едно преминаване на Нелсън Пикет младши, при който той почти установи контакт с една от бариерите. Именно той бе и един от отпадналите пилоти в самото начало. Освен него участие във втория етап няма да вземат Себастиан Бурде, , Себастиан Фетел, Адриан Сутил и Джанкарло Фисикела.

В края на втората част пък ще се запомни инцидентът с Дейвид Култард, който просто загуби контрол над своя Ред Бул. Трябва да се подчертае обаче, че шотландецът успя да се класира за третата част на квалификацията, но реално тази сесия за него приключи, тъй като болидът му бе в ужасно състояние. Пилотите, които не се класираха за финалната фаза на квалификацията бяха Тимо Глок, Дженсън Бътън, Ник Хайдфелд, Казуки Накаджима и Рубенс Барикело. Най-бърз пък в тази фаза бе отново Фелипе Маса с време от 1:15.110 мин. След него се наредиха Нико Розберг, Люис Хамилтън, Хейки Ковалайнен и Кими Райконен.