Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг начело в първата свободна тренировка на Спа

Розберг начело в първата свободна тренировка на Спа

53
0

Нико Розберг бе най-бърз в първата тренировка преди Гран при на Белгия. Немският пилот на Мерцедес изпревари съотборника си Люис Хамилтън с 0,730 сек, а трети се нареди Кими Райконен (Ферари) – +0,799 сек.

Необичайно хубаво време посрещна Формула 1 на Спа и според прогнозата ще остане такова до края на уикенда. В началото на петъчните изпитания температурата на трасето бе 26 градуса – с 5 повече в сравнение с миналия сезон. Тази на въздуха бе 25 градуса.

Нико Розберг (Мерцедес), Нико Хюлкенберг (Форс Индия), Карлос Сайнц (Торо Росо) и Даниел Рикиардо (Ред Бул) изпитваха устройството Halo в първата тренировка. Розберг и Хамилтън пък бяха с различни задни крила в тази сесия.

Пирели предостави на всеки от пилотите по два комплекта гуми без маркировка – прототипни за следващия сезон. Сензорите на ФИА за следене спазването ограниченията на пистата са на Радийон (четвърти завой) и Бланшимон (16-17-ти).

Десетина минути след началото на тренировката механиците на Торо Росо свалиха капака на задвижващата система от колата на Сайнц и започнаха проверки, докато температурата на асфалта стигна 30 градуса според данните от Ферари.

От Мерцедес съобщиха, че и двамата им пилоти са с нови задвижващи системи. Това означаваше наказание 15 места назад на стартовата решетка, тъй като той бе с шесто турбо и MGU-H.

20 минути след светването на зеления семафор Розберг бе начело в таблицата с 1:49.481, следван от Кими Райконен (+1,246 сек), Хюлкенберг (+1,791) и т.н. (при най-добро време в първата сесия през миналия сезон 1:51.082 мин).

Фелипе Маса се появи на трасето и започна изпитания на новото си шаси.

Хамилтън се доближи на 0,730 сек до Розберг (1:48.348). Перес и Хюлкенберг заеха трета и четвърта позиция (на над 1,8 сек), следвани от пилотите на Ферари Райконен и Себастиан Фетел. Мерцедес бяха изпробвали до този момент и суперсофт – най-меките гуми, предоставени на отборите от Формула 1 от Пирели за уикенда в Белгия, докато основните им съперници не бяха карали с тях.

Междувременно Естебан Окон, който дебютира като титуляр в F1 този уикенд, не спря като хората в бокса на тима си Мейнър.

„Спрях малко по-късно”, извини се младежът на екипа.

40 минути след началото на тренировката пък от Мерцедес махнаха Halo-то от болида на Нико Розберг. Тестът все пак бе далеч по-успешен от предишните, тъй като устройството за първи път бе изпитано в реална бърза обиколка.

Райконен със софт се доближи на 0,799 сек до времето на Розберг, дадено със суперсофт. Пилотът на Ферари записа най-голяма загуба на време в средния сектор – близо секунда, докато в първи и трети бе най-бърз от всички.

Фернандо Алонсо направи само три тура в тази тренировка. Малко повече от половин час преди края на сесията от Макларън обявиха, че той няма да кара – бяха открили теч на вода в колата, заради който се наложи да свалят цялата задвижваща система. Впоследствие бе решено агрегатът да бъде сменен.

Джолион Палмър получи повреда в Рено-то си двадесетина минути преди карирания флаг. Перес пък излезе на четвърта позиция – на почти секунда от времето на Розберг, но на 0,494 сек пред Фетел. Шести бе съотборникът на Серхио Нико Хюлкенберг.

На трасето се появиха жълти знамена вследствие излитане на Паскал Верлайн на Пуон.

До края на сесията в подреждането не настъпиха сериозни размествания. Розберг остана най-бърз, следван от Хамилтън, Райконен, Перес, Фетел, Рикиардо. Топ 10 допълниха Макс Верстапен, Хюлкенберг, Валтери Ботас и Естебан Гутиерес.