Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг с 0,215 сек пред Хамилтън в първата тренировка на Сузука

Розберг с 0,215 сек пред Хамилтън в първата тренировка на Сузука

69
0

Нико Розберг бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран при на Япония. Той изпревари съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън с 0,215 сек. Трети и четвърти се класираха пилотите на Ферари Себастиан Фетел (+1,094) и Кими Райконен (+1,386). 

Уикендът на Сузука започна с хубаво и слънчево време. Температурата на пистата бе 21 градуса, тази на пистата – 30. Почти половината пилоти излязоха при светването на зеления семафор. Повечето бяха с гуми медиум на Пирели, Фелипе Насър (Заубер) избра софт, а Себастиан Фетел (Ферари) и Естебан Окон (Мейнър) – хард. Най-твърдите гуми сложиха и пилотите на Мерцедес.

Състезателите на Ред Бул се появиха последни на трасето, след като колегите им вече бяха приключили първите си обиколки. Десетина минути след началото всички се прибраха в боксовете. Няколко минути по-късно Серхио Перес записа първото време за уикенда – 1:34.956 мин. Температурата на трасето се качи до 33 градуса.

Времената постепенно започнаха да се трупат в таблицата, но екипите не бързаха особено. Метеорологичната прогноза за събота и неделя е за влошаване на времето и резултатите от работата на суха писта може да не са от особена полза, ако квалификацията и надпреварата са на мокро.

Фернандо Алонсо се завъртя в третия си тур на Спуун и удари задното крило на Макларън-а си в бариера от гуми. Испанецът върна колата на трасето и успя да я прибере в бокса. Кими също излезе от трасето, но овладя болида.

Райконен записа 1:34.745 мин със софт. Веднага след това пилотите на Мерцедес го изпревариха – първо Хамилтън свали до 1:33.967, след което Розберг даде 1:33.751, като и двамата вече бяха с гуми софт.

Фетел даде време с малко над половин секунда (0,583) по-слабо от това на Розберг. Нико се оплака от сериозна нестабилност в задната част на колата си, докато Макс Верстапен (Ред Бул) имаше проблем със смяната на предавките. Холандският пилот и съотборникът му Даниел Рикиардо работеха с гуми хард, като Макс бе на 1,9 сек от времето на Розберг.

40 минути след началото на тренировката бе време да се върне комплект гуми на Пирели и всички отново се прибраха. Кевин Магнусен наруши тишината 5 минути след преполовяване на сесията. След него излязоха и състезателите на Форс Индия, които в този момент заемаха пета (Перес) и шеста (Нико Хюлкенберг) позиция в класирането.

Хюлкенберг излезе четвърти след първия си бърз тур, на 0,779 сек от постижението на Розберг. Верстапен започна обиколка с най-добър първи сектор, във втория имаше изоставане от 0,481 сек, а на финала зае четвъртото място. Райконен (с нов софт) пък се нареди втори – на 0,066 сек. Фетел на свой ред излезе на позиция зад Розберг с 1:33.525, докато немският пилот на Мерцедес свали най-доброто постижение в сесията до 1:32.431.

Обаждане на Данил Квят по радиото предизвика доста чудене, след като руснакът съобщи за завръщането на „бейби октопода”. На питуола очевидно разбраха какво има предвид.

Ромен Грожан излетя от трасето на втория Дегнер – пилотът на Хаас отново имаше грижи със спирачките. Предното му крило пострада леко, но французинът успешно върна болида в бокса.

Междувременно мистерията с „октопода” бе разгадана – Квят имал предвид парче гума, закачило се на сензор точно пред лицето му.

От Рено съобщиха, че са открили технически проблем (електрически) в колата на Джолион Палмър. Това означаваше, че сесията приключи по-рано от предвиденото за него.

Розберг се обади по радиото, че двигателят му прекъсва. Пилотите на Мерцедес бяха на трасето с използват софт в края на тренировката. Хамилтън бе втори (+0,215 сек) пред състезателите на Ферари, които също постигнаха най-добрите си времена с меките гуми. Зад тях Рикиардо и Верстапен обаче дадоха най-силните си постижения с медиум.

Последните няколко минути от сесията, както обикновено, бяха много заети. Верстапен излезе от пистата на Спуун, а Квят съобщи, че чува странен шум от двигателя. В класирането нямаше сериозни размествания. Розберг остана най-бърз пред Хамилтън, следвани от Фетел и Райконен. Рикиардо бе пети пред Верстапен, Хюлкенберг, Перес, Алонсо, Валтери Ботас.