Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с 0,237 сек пред Розберг в първата тренировка за Гран при...

Хамилтън с 0,237 сек пред Розберг в първата тренировка за Гран при на Унгария

35
0

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг оглавиха класирането в първата свободна тренировка преди Гран при на Унгария. Англичанинът изпревари съотборника си с 0,237 сек, а трети се нареди Себастиан Фетел (Ферари) – на 1,644 сек.

Времето бе хладно в сравнение с обичайните за Хунгароринг температури. Пистата бе влажна от дъжда през нощта, като се очакваше бързо да изсъхне. Първите обиколки все пак бяха с гуми интермедия. Според прогнозата ще вали и през останалата част от уикенда, като състезанието вероятно ще е на сухо трасе, но времето ще остане облачно.

Промените сред пилотите бяха Шарл Льоклерк, който бе в кокпита на Естебан Гутиерес и Естебан Окон в Рено-то на Кевин Магнусен.

10 минути след светването на зеления семафор всички пилоти бяха направили първи обиколки на пистата и се върнаха в боксовете си. Пилотите на Мерцедес и Мейнър имаха спорадични излизания, но като цяло отборите изчакваха условията да се подобрят.

Малко повече от 20 минути след началото Валтери Ботас сложи сликове софт и записа първото време за сесията – 1:28.748 мин. Финландският пилот на Уилямс свали до 1:26.711, малко след което Хамилтън даде 1:26.106, следван от Кими Райконен (+0,026 сек). Най-доброто постижение в първата тренировка на Хунгароринг през 2015 г. бе на Люис – 1:25.141 мин.

Райконен и съекипникът му Себастиан Фетел сложиха суперсофт половин час след старта на сесията. Розберг пък мина под 1:25 мин – 1:24.088 (със софт), след което съотборникът му свали на 1:23.885.

Льоклерк изтърва Хаас-а си за момент в първи завой – едно от местата, където електронни сензори следят за излизания на пилоти от трасето. Хамилтън пък даде 1:23.464, на което Розберг отговори с 1:22.822 и 1:22.801. От Пирели припомниха, че Ферари избраха за Унгария повече комплекти суперсофт от Мерцедес и Ред Бул – по 9 за двамата си състезатели плюс по 3 софт и 1 медиум. Люис и Нико са с по 8 комплекта от най-мекия тип + 4 софт + 1 медиум, а Даниел Рикиардо и Макс Верстапен – с по 7 суперсофт + 5 софт + 1 медиум.

Розберг сложи суперсофт малко преди да изтече час от първите 90 минути за подготовка в Унгария и веднага свали на 1:21.584. Веднага след това Хамилтън свали на 1:21.347 (вече също със суперсофт). Междувременно Алонсо се завъртя на последния завой. Пилотът на Макларън опита да овладее колата си, не успя, но за щастие не се удари никъде и продължи. Паскал Верлайн пък се обади, че е с блокирал режим за ограничение на скоростта в питлейна и не може да го изключи, след което се прибра в бокса.

Температурата на пистата се качи до 34 градуса – през 2015 г. достигна 55 градуса по време на квалификацията.

Дженсън Бътън на свой ред се завъртя, но на пети завой. И при него задната част на болида избяга в средата на кривата. Двамата с Алонсо бяха седми и 12-ти в подреждането 10 минути преди края на тренировката.

Алонсо успя да излезе седми преди карирания флаг, а Бътън отиде осми. В челото размествания не настъпиха – Хамилтън остана най-бърз, следван от Розберг и Фетел. Топ 10 допълниха Райконен, Рикиардо, Верстапен, Фернандо, Бътън, Грожан и Перес.