Начало Избрани Перес начело в първата тренировка за Гран при на Бахрейн

Перес начело в първата тренировка за Гран при на Бахрейн

4144
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул завъртя най-добрата обиколка за 1:32.758 мин. Втори и трети завършиха Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Макс Верстапен (Ред Бул).

Условията в първата тренировъчна сесия за сезон 2023 бяха сухи и горещи. Температурата на въздуха бе 27 градуса по Цезий а тази на асфалта- 42. Влажността беше само 11 %, което не е толкова странно като се има предвид разположение на пистата Сахир.


Първи на трасето излязоха Логан Сарджънт, Алекс Албон и Гуаню Жу. Американецът е един от новаците за сезон 2023 в F1. Малко след тях се появиха и част от състезателите на други отбори. Повечето автомобили бяха със средно твърди гуми на Пирели, тези на Хаас бяха със софт, докато Сарджънт бе с хард. Meждувременно бе представено новото интро на F1 за 2023 г.

Първата най-бърза обиколка бе за Серхио Перес- 1:35.069 мин. Мексиканецът веднага бе изместен от Фернандо Алонсо, който записа 1:35.048 мин. Льоклер използваше интересно задно крило, което трябва да генерира по-малко челно съпротивление. Оскар Пиастри допусна грешка в комбинацията от завои №6 и 7. Пилотът на Макларън обаче успя да хване своя болид навреме.

15 минути след изминаване на първата тренировка в Бахрейн Перес заемаше първото място с време от 1:34.343 мин. Втори на повече от половин секунда бе Алонсо. Трети бе Верстапен, следван от Хамилтън, Гасли, Ръсел, Сайнц, Албон, Пиастри и Льоклер. Седемкратният световен шампион отново не спази изискването на ФИА да не носи всякакви бижута, гривни или часовници по тялото си. Хамилтън все пак няма да получи наказание от ФИА в настоящия рейс уикенд.

С напредването на сесията в Бахрейн Перес продължаваше да води, следван от Алонсо и Верстапен. Междувременно механиците работеха върху автомобила на Ланс Строл. Част от пилотите изпитваха затруднения да задържат болидите си в очертанията на пистата Сахир.

При преполовяването на първата в тренировка в Бахрейн Ред Бул диктуваше събитията. Перес водеше с обиколка за 1:32.758 мин. Втори на 0.617 мин. бе Макс Верстапен. И двамата използваха меките гуми на Пирели. В същото време Строл направи само два обиколки заради технически проблем в неговия болид

Карлос Сайнц пък се оплака от недозавиване и дори се завъртя в девети завой. За щастие испанецът успя да продължи участието си в сесията.


Ландо Норис спря твърде късно на завой №4. Въпреки това той даде трето време след като сложи смеси софт. Шарл Льоклер заемаше позиция извън топ 15. Подобно на Сайнц, той отново се бореше с нестабилната кола на Ферари.

„Определено се случва нещо странно със съединителя след като излязох от бокса“, каза Льоклер, който така и не използваше меки гуми.

Около 10 мин. преди финала на сесията Алонсо сложи меки гуми и записа време за 1:33.196 мин. Постижението на испанеца му позволи да измести Верстапен от второто място. Същевременно Перес продължаваше да бъде на върха, докато Льоклер даде пето време.

До края на FP1 за Гран при на Бахрейн не настъпиха големи размествания в топ 10. Следователно Серхио Перес остана на първо място, следван от Фернандо Алонсо и Макс Верстапен. Четвърти и пети останаха Ландо Норис и Шарл Льоклер. Шести финишира Ланс Строл, следван от Кевин Магнусен, Гуаню Жу, Валтери Ботас и Люис Хамилтън.