Начало Избрани Перес на върха в първата тренировка на пистата Интерлагос

Перес на върха в първата тренировка на пистата Интерлагос

1937
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес оглави класирането в първата свободна тренировка на пистата Интерлагос. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:11.853 мин. Втори на 4 хилядни финишира Шарл Льоклер с Ферари, а трети на 8 хилядни от времето на Перес бе Макс Верстапен.

Интерлагос посрещна F1 със слънчево и сухо време. Температура на въздуха бе 24 градуса, тази на асфалта- 46. Атмосферата на трасето в Сао Пауло бе на отлично ниво, въпреки липсата на бразилки пилот във Формула 1.

Магнусен първи напусна бокса на своя екип. Малко след него голяма част от неговите колеги също излязоха на пистата. Голяма част от пилотите бяха заложили на гуми хард, с изключение на Ботас, Жу, Строл, Латифи, Хамилтън, Ръсел и Фетел.

Ботас записа първата обиколка за 1:16.148 мин, Постижението на финландеца веднага бе подобрено от Окон и Хамилтън. Перес на свой ред оглави класирането с време за 1:14.616 мин. Зад мексиканеца се наредиха Алонсо и Ръсел. Верстапен допусна грешка и излезе извън четвърти завой. Нидерландецът все пак зае първата позиция, преди да бъде изместен от Ботас. Състезателят на Алфа Ромео записа 1:13.807 мин.

Сайнц се оплака от поведението на Ландо Норис на четвърти завой. Испанецът дори трябваше да мине през зоната за сигурност, за да не се удари с бившия си съотборник. Състезателят на Ферари ще потегли с 5 позиции назад в неделната надпревара заради смяна на двигател с вътрешно горене.

15 минути от старта на първата свободна тренировка на пистата Интерлагос Верстапен с обиколка за 1:13.645 мин. и гуми хард. Втори бе Ботас с медиум, следван от Перес, Сайнц и Льоклер с хард, Ръсел (медиум), Окон (хард), Жу (медиум) и Алонсо с хард. Подобно на Верстапен, Фетел също изпусна точката за спиране на завой №4. Льоклер пък се оплака от поведението на Ланс Строл.

Малко преди преполовяването на FP1 в Интерлагос всички състезатели се прибраха в гаражите си и започнаха подготовка за втората част на сесията.

Перес зае първата позиция след връщането си на пистата. Пилотът на Ред Бу сложи най-меките смеси на Пирели и постигна 1:11.853 мин. Втори и трети се движеха Магнусен и Шумахер, които записаха постиженията си с медиум.

30 минути след началото на първата свободна тренировка на пистата Интерлагос Перес продължаваше да води пред Верстапен, Магнусен, Шумахер, Ботас, Хамилтън, Сайнц, Льоклер, Ръсел и Окон.

Трафикът по трасето се оказа сериозен проблем. Магнусен допусна грешка и едва не излезе от завой №12. Верстапен пък се оплакваха от маневреността на своя автомобил, а Хамилтън- от задната част на колата на Мерцедес.

До края на FP1 в Интерлагос повечето пилоти сложих меки гуми и започнаха квалификационно симулации. Льоклер даде второ време и раздели двете коли на Ред Бул. Перес остана на върха, а трети бе Верстапен. Четвърти финишира Сайнц, следван от Хамилтън, Ръсел, Фетел, Шумахер, Ботас и Гасли.