Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари със софт на 0,5 сек пред Мерцедес с медиум в първата...

Ферари със софт на 0,5 сек пред Мерцедес с медиум в първата тренировка на Каталуния

46
0

Пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен оглавиха класирането в първата свободна тренировка преди Гран при на Испания.

И двамата дадоха най-добрите си времена с мекия тип гуми софт, докато класиралите се трети и четвърти Нико Розберг и Люис Хамилтън постигнаха своите с медиум. Разликата между времето на Фетел и това на Розберг бе 0,503 сек.

На пистата бе сравнително хладно в началото на деня, когато вниманието пак бе съсредоточено върху размяната на Данил Квят и Макс Верстапен в Ред Бул. Фокусът постепенно се върна на пистата, където Естебан Окон бе в кокпита на Джолион Палмър за тази първа сесия.

Болидите на Мерцедес последни се появиха на трасето за първи обиколки. Хамилтън даде първото време за тренировката – 1:29.834 мин, подобрено малко след това от Розберг (1:25.456).

Люис и Нико продължиха със серията си от обиколки, подобрявайки постиженията си. Немският пилот свали до 1:25.374 мин, а съотборникът му бе само на 2 хилядни от секундата зад него. Мерцедес има редица новости по автомобила си за уикенда в Испания, както и останалите екипи в F1. Тимът от Бракли е с леко променен нос, нов капак на двигателя, а се очакват и други компоненти за останалата част на уикенда.

20-ина минути след старта на сесията започнаха да се появяват и други времена в таблицата. Кими Райконен се нареди трети, на 0,242 сек зад Розберг. Четвърти и пети бяха пилотите на Уилямс Валтери Ботас и Фелипе Маса (+1,169 и +1,826), следвани от Нико Хюлкенберг, Верстапен, Серхио Перес и т.н.

Естебан Окон се прибра в бокса, след като екипът на питуола засече спукана задна дясна гума на Рено-то. От Форс Индия-та на Перес пък излизаше дим, когато той влезе в пита и тимът започна да търси повредата в автомобила.

Себастиан Фетел излезе пръв в класирането с 1:25.193, като пилотът на Ферари бе с по-меки гуми от тези, с които Мерцедес записаха времената си по-рано. На пистата пък се появиха предупредителни жълти знамена след завъртане на Маса в пети завой, докато Верстапен се обади по радиото, че не може да ускорява.

Фетел подобри постижението си до 1:25.060 преди Розберг да си върне първата позиция с 1:24.880 – с медиум на малко над дузина обиколки. Най-доброто време в миналогодишната първа сесия на Каталуния бе на Нико – 1:26.828. Райконен на свой ред стана пръв – 1:24.089 (софт).

Хамилтън бе с MGU-H с променена конструкция за петъчните тренировки на Каталуния. Системата бе само в неговия автомобил, след като в два поредни състезателни уикенда английският пилот имаше проблеми с нея. Люис бе и с ново турбо, докато в колата на Розберг бе сменен двигателят с вътрешно горене. Това е четвърти MGU-H за Хамилтън от началото на сезона, което означава, че според правилата има право на само още една такава система – използването на всяка следваща ще носи наказания.

Ферари бе единственият тим, провел първата сесия с гуми софт, което накара някои наблюдатели да се питат дали Скудерията планира различен подход към надпреварата в неделя. Фетел пак бе най-бърз – с 1:23.951 (-0,138 сек спрямо времето на съотборника му). Междувременно от Рено съобщиха, че Окон въобще няма да излезе до края на тренировката. Френският пилот бе направил само 6 обиколки до този момент. В болида на Перес бе установен теч на масло, а Дженсън Бътън имаше грижи с поведението на колата си.

До края на тренировката в подреждането не настъпиха промени, като Фетел и Райконен останаха първи и втори, следвани от съперниците си от Мерцедес. Пети бе Даниел Рикиардо, следван от Верстапен, Ботас, Карлос Сайнц, Маса, Фернандо Алонсо и т.н.