Начало Автомобили Първата светеща пешеходна пътека в България работи от днес

Първата светеща пешеходна пътека в България работи от днес

29
0

Първата по рода си светеща пешеходна пътека в България беше открита днес в София на бул. Васил Левски, до сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Иновативният проект беше представен от финансовия и административен директор на ЕКО България Георги Деянов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Това е първата от общо пет светлинни пътеки, които ЕКО България дарява на Столична община, за да подобрява видимостта и да насърчава толерантността на пътя. Стойността на дарението възлиза на 25 000 лв., а средствата са част от фонда „Обади се, като стигнеш!”.

Целта на иновативните пътеки е да намалят риска от инциденти при пресичане на пътното платно – каза Деянов. – Признателни сме на екипа от секция Аерокосмическа техника и технологии към Българската академия на науките, който разработи този уникален проект. Благодарим на Столична община за съдействието и подкрепата и се надяваме да продължим да си сътрудничим за по-голяма безопасност на пътя.

Системата, която е първа по рода си в България, подава ранна сигнализация на водачите на моторни превозни средства за наличието на пешеходци още преди те да са стъпили на пътното платно. Инсталацията коятоавтоматично контролира силата на светене на сигнализацията в зависимост от наличната светлина и се приспособява при различни метеорологични условия. Изобретението помага на водачите на МПС да възприемат по-добре пътната обстановка. При разпознаване на пешеходец системата подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, които генерират сигнализация, тип бягаща светлинна вълна. Посоката на светене съответства на посоката на пресичане на пътното платно. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.