Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първата цел на Ферари е постигната, заяви Доменикали

Първата цел на Ферари е постигната, заяви Доменикали

48
0
Кими Райконен,Фернандо Алонсо

Първата цел на Ферари – подиум в Гран при на Австралия – бе постигната с второто място на Фернандо Алонсо в надпреварата на пистата Албърт парк.

Двукратният световен шампион изпревари в класирането Себастиан Фетел и заяви, че да се наред пред Ред Бул е почти като победа. Пръв на трасето в Мелбърн стана Кими Райконен (Лотус).

Първо поздравления за победителя – започна коментара си шефът на Скудерията Стефано Доменикали. – След зимните тестове заявихме, че целта ни за Австралия е подиум. Доволен съм, че я постигнахме. Това е само първото от общо 19 състезания, но сме щастливи да видим Ферари начело в класирането при конструкторите. Това е окуражаващ старт, но трябва да градим работата си. Резултатът от Албърт парк ще ни послужи за мотивация – както за хората на трасето, така и за тези във фабриката в Маранело. Издръжливост, спирания в бокса, стратегия – както винаги това бяха ключовите фактори в битката. След първия състезателен уикенд пък има някои интересни теми, по които да разсъждаваме – по отношение нивото ни на представяне спрямо конкурентите – допълни той.

Началото на сезона за Ферари е значително по-добро в сравнение с предишните две години, бе обобщението и на самия Алонсо. Той бе доволен, че можа да участва в борбата от самото начало на състезанието.

Доменикали пък каза още, че видяното на писта е в голяма степен това, което е очаквал след представянето в тестовете на отделните екипи.

– Имаше група много конкурентоспособни автомобили. В квалификацията Ред Бул бяха невероятно силни, Мерцедес също. Но заради условията бе трудно да се разбере чистата скорост. В надпреварата картината бе различна. Още в тестовете се видя, че Лотус имат много постоянно състезателно темпо. Заради това случилото се не е кой знае колко голяма изненада. Не се учудвайте, ако и Макларън скоро се възстановят, защото те са чудесен тим и ще се справят. Шампионатът е наистина дълъг и необходимо постоянно да сме концентрирани. Много неща ще се променят в следващите няколко старта – по отношение на подготовката за състезанията, управлението на гумите. Битката ще е напрегната до последния старт, в това няма никакво съмнение – добави Доменикали.