Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първи полпозишън за Райконен този сезон

Първи полпозишън за Райконен този сезон

34
0

Кими Райконен с Макларън спечели първия си полпозишън за сезона в днешната квалификация за Гран при на Великобритания. Втори е Рубенс Барикело (Ферари), а трети остана Дженсън Бътън (БАР).
Първата част на квалификацията се оказа крайно необичайна. След като стана ясно, че шансът да завали в решителната тренировка за място на стартовата решетка е голям, повечето екипи заключиха, че ще е по-сигурно да се кара в началото. Монтоя бе първият пилот, който нарочно се забави в края на обиколката си. След него надпреварата въобще не бе за най-добро време, а по-скоро за това кой най-бавно ще пресече старт-финалната линия. Съмнителната чест в крайна сметка остана за Кристиян Клийн, въпреки че Хайдфелд и Фисикела останаха зад него, след като допуснаха сериозни грешки в бързите си турове.
Малко преди този фарс бяха минали обиколките и на двамата пилоти на Ферари, които съвсем не бяха блестящи. Михаел Шумахер и Рубенс Барикело имаха проблеми с прилепянето и гумите, което доведе до завъртане на първия и сериозна грешка на втория.
Дъжд така и не заваля през втората част на квалификацията, въпреки че температурите на въздуха и пистата паднаха към края. Фисикела, който от вчера има наказание от преместване с 10 места назад на стартовата решетка заради сменен двигател, предпочете въобще да не излиза за втори бърз тур. Фернандо Алонсо обаче направи квалификационна обиколка и даде шесто време, въпреки че сутринта в свободните сесии и неговият мотор бе заменен с нов. Това означава, че испанецът всъщност ще стартира от 16-та позиция утре.
Кими Райконен излезе на пистата веднага след Алонсо, като в този момент водеше Барикело с 1:18.305. Финландецът направи чудесен тур и постижението му бе с 0,072 сек по-добро от това на Рубенс.
Новата кола е по-добра от самото начало – откакто за първи път я карах тук (на Силвърстоун – б.р.). Надявам се вече да постигаме по-добри резултати, потенциал имаше още в миналия старт – заяви Кими след квалификацията с усмивка, която дълго време липсваше на лицето му.