Начало Автомобили Първият дизел на Инфинити вече е в продажба

Първият дизел на Инфинити вече е в продажба

681
0

Infiniti FX, един от големите кросоувъри на пазара с най-спортно управление – а и определено най-спортно изглеждащия – вече се предлага с нов двигател под капака. Дизелов. Това не е единствената новост на Infiniti за пазара в Европа, тъй като с новия двигател се предлага и ново оборудване за подобряване на безопасността – система за предупреждение за сблъсък (Forward Collision Warning) и система за предупреждение при напускане на лентата (Lane Departure Prevention).;

Допълвайки предимствата на FX – ниско тегло плюс механична и аеродинамична ефективност, – високотехнологичният 3,0-литров V6 двигател подобрява още повече и без това разполагащия с достатъчно въртящ момент FX, като същевременно значително намалява CO2 емисиите и разхода на гориво, за да осигури реални ползи за купувачите. Четирите версии на FX30d се присъединяват към бензиновите V6 и V8 модели на FX в обновената гама за 2010 г. – на цени практически идентични с тези на бензиновите V6 модели.

Обявените днес цени на FX30d започват от 111 200 лева с ДДС и включени такси. Предлагащ се както с луксозното ниво на оборудване GT, така и в по-спортна S версия, появата на дизеловия двигател отбелязва и включването на нови версии със спецификации Premium, стандартно оборудвани с всички възможни екстри, включително новата високотехнологична система за предпазване от катастрофи, която се предлага за първи път в модел на Infiniti в Европа.

Модерната конструкция на FX, аеродинамичните качества и високоефективната интелигентна система за задвижване на четирите колела идеално допълват уникалния нов дизелов двигател V6.

Комбинираният разход на гориво е намален до 9,0 л/100 км, а CO2 емисиите до 238 г/км – цифри сред най-добрите в класа.

Дизеловият FX обаче остава спортен автомобил в сърцето си – за това говори внушителния въртящ момент от 550 Nm при едва 1750 об/мин на новия двигател. Заедно със стандартната 7-степенна автоматична скоростна кутия с Adaptive Shift Control, двигателят с пиезо инжектор ускорява по-екологичния FX от 0 до 100 км/ч само за 8,3 секунди и, където условията позволяват това, до максимална скорост от 212 км/ч. Но най-трайно впечатление оставя лекотата, с която дизеловият модел изпреварва – това се дължи на факта, че той разполага с повече тяга дори от бензиновия V8 на FX50.

Спортните показатели на FX са подобрени в модела FX30dS, при който ясно личи стремежът да предостави спортно усещане на водача. Дизеловият модел S е оборудван с 21-инчови алуминиеви джанти, спортни седалки, спортно окачване и система за активно управление на задните колела (RAS – Rear Active Steering) – за първи път тази технология за подобряване на управлението се предлага при друг модел от FX гамата, освен във флагманския FX50.

Без да прави компромиси с мощността или рафинираността в сравнение с бензиновия FX, двигателят на FX30d осигурява изключителен набор от възможности. Ауспухът е прецизно регулиран, за да звучи спортно. V6 двигателят разполага с уникален блок от сферографитен чугун (CGI), който съчетава малкото тегло на алуминиевите блокове с плавността на двигателите с блокове от лят чугун, без да се прибягва до сложни инженерни решения.

Мощността от 175 kW (238 к. с.) е сред най-високите за дизелови V6 двигатели с единичен турбокомпресор. Турбокомпресорът е монтиран във V-образния профил на двигателя, който е под необичаен 65-градусов ъгъл – това подобрява баланса, надеждността и компактността на конструкцията.

Новият дизелов модел се предлага в четири версии, всичките отговарящи на съответните бензинови модели FX37. Опростената гама отразява предпочитанията на европейските купувачи към FX модели с най-високо ниво на оборудване. Промяната реално означава повече екстри, по-малко опции, заплащащи се отделно, както и нова топ версия – Premium.

Купувачите на FX могат да избират между две различни нива на оборудване – луксозно GT и спортно S. GT версията за 2010 г. – в дизеловия FX30 или бензиновия вариант FX37 – е стандартно оборудвана със 7-степенна автоматична скоростна кутия с пера зад волана, интелигентна система за задвижване на четирите колела, кожен салон, предни седалки с нагряване и охлаждане, би-ксенонови фарове със система за следене на пътя при завой (AFS – Adaptive Front-lighting System), камера за обратно виждане и сензори за паркиране, електрическо регулиране на предните седалки (с памет за седалката на водача), електрическо регулиране на волана, стъклен люк на покрива, 20-инчови алуминиеви джанти, I-Key система с интелигентен достъп, круиз контрол, „Scratch Shield“ боя с възстановяване при надраскване и аудиосистема със 7 високоговорителя, CD-чейнджър за 6 диска, четене на MP3 формат, допълнителен вход Aux-In и Bluetooth за свързване на мобилни устройства.

Спортните S версии добавят спортно усещане с електрически предни спортни седалки, окачване с активен контрол на съпротивлението на амортисьорите (CDC – Continuous Damping Control ), 21-инчови алуминиеви джанти и – само при дизеловия S и 5-литровия V8 бензинов модел – система за активно управление на задните колела (RAS – Rear Active Steering), което подобрява както стабилността, така и пъргавостта. За да се отличава, моделът S има предни светлини от опушено стъкло и тъмна хромирана лента по външните отвори за въздух и праговете.

Новата версия Premium прибавя към моделите GT и S екстри, които често не се предлагат от конкурентите. Особено силно се набляга върху сигурността, което затвърждава най-високата възможна оценка от 5 звезди на FX в тестовете на EuroNCAP. Версиите GT Premium и S Premium на FX30d и FX37 са оборудвани с основни елементи на новаторската технология Safety Shield на Infiniti като интелигентна круиз контрол система (ICC – Intelligent Cruise Control) с пълен обхват на скоростта, интелигентен спирачен асистент (IBA – Intelligent Brake Assist) и система за предупреждение за сблъсък (FCW – Forward Collision Warning).

ICC осигурява безопасна дистанция до автомобила отпред, докато работи круиз контролът. Когато круиз контролът е изключен – през по-голяма част от времето при повечето водачи, – комбинацията от IBA и FCW системите остава непрекъснато нащрек, като не само, че предупреждава водача за недостатъчна дистанция до автомобила отпред, но и подготвя мощната спирачна система с дискове на всички колела за рязко спиране, ако се наложи.

Като допълнителен бонус към сигурността се предлага система за предупреждение при напускане на лентата (LDP – Lane Departure Prevention). Тя се предлага само за дизеловите модели с ниво на оборудване Premium и за първи път в модел на Infiniti в Европа. За разлика от конкурентните системи, които само предупреждават водача, когато автомобилът излезе от определена лента на движението, LDP на Infiniti предупреждава, но и предприема мерки, ако на предупреждението не бъде обърнато внимание. Леко натискане на спирачките от едната страна на автомобила връща колата в правилната лента. LDP работи само над 70 км/ч и няма да се включи, ако сте подали мигач. Системата може бъде изключена по желание на водача.

Версиите FX Premium са оборудвани и с нововъведения като система за видео наблюдение на 360˚ около автомобила (AVM – Around View Monitor) и навигационна система с 30GB памет на хард диска – основен компонент от информационно-развлекателната система Connectiviti+ на Infiniti. Със забележителните си богата функционалност и интуитивно управление, сателитната навигация е не само четири пъти по-бърза от предишната DVD система, но включва такива разнообразни възможности като препоръки от Michelin Guide и триизмерни графики, които намаляват главоболията при пътуването и го правят по-интересно.

На музикалния фронт моделите Premium са оборудвани с 10 GB Music Box, която може да побере съдържанието на 300 компактдиска, и стандартно с озвучителна система Bose® Premium за качествено възпроизвеждане.

Както досега, FX50 с V8 двигател остава флагманът на гамата. Няма промени по оборудването му за 2010 г. – на практика всичко при него си е стандартно включено, – но моделът вече е обозначен като FX50 S Premium, за да отговаря на новата система.