Начало Moto News Първият в света електрически мотоциклет идва в България

Първият в света електрически мотоциклет идва в България

159
0

Еко модата започна бавно, но сигурно да превзема света. Големите корпорации разработват ежегодно все по-интересни „зелени” проекти и CSR стратегии, производителите търсят алтернативни природосъобразни материали, а купувачите все повече се увличат от модата да спасяват планетата.

В едно от най-обсъжданите направления – това на превозните средства – през последното десетилетие упорито се борят за внимание електрическите возила. Едно от най-примамливите за любителите на високи скорости – електрическият мотоциклет – вече се предлага на пазара в напълно щадящ и пестелив вариант, при това на абсолютно разумни и достъпни за масовия потребител цени.

Разработчиците от американската компания Brammo вече пуснаха в серийно производство първия в света електрически мотоциклет с водно охлаждане. Той работи на ток, посредством презареждане в обикновената ел. мрежа и не се нуждае от каквото и да е гориво, за да лети по пътищата.

Моделът, наречен Empulse, е с мощност 54 к.с. и развива максимална скорост от 160 км/ч. Той се предлага в три вариации, според характеристиките, даващи възможност за изминаване на различни разстояния с едно презареждане. Литиево-йонната батерия на най-издръжливия модел – Empulse 10.0 – е с капацитет 10 kWh и с едно зареждане позволява изминаването на 160 километра. Батерията на модела Empulse 8.0 е с капацитет 8 kWh и издържа 130 км до следващо презареждане, а най малката – на модела 6.0 съответно 6 kWh или 100 км.

По време на презентацията на новите модели в Лагуна Сека, собственикът на компанията Крейг Брамшър сподели, че са завършили проекта дори по-скоро, отколкото той е очаквал. Моделите са изпипани до съвършенство и са готови дори за участия в състезания, въпреки първоначално заплануваната им ориентираност за градско използване.

Цените на моторите варират от 9 995 до 14 995 долара и от началото на 2011 вече ще са достъпни за българския потребител, благодарение на Bomar Trading Group.