Начало Картинг Първият шампионат с електрически картинги ще стартира у нас

Първият шампионат с електрически картинги ще стартира у нас

317
0

Първия шампионат у нас с изцяло електрически картинги ще стартира тази година. Това обяви днес популярният ни автомобилен пилот Павел Лефтеров. Първенството ще се казва Kinetik E-Series (KES) и ще осъществи благодарение на Kinetik Automotive.

Шаситата са произведени от компанията Маранело, техническа поддържа ще бъде осигурена от Габриеле Кастелаци, който е дългогодишен механик на Лефтеров, а самото асамблиране на шасито и мотора ще се извършва от Кастелаци и Павел.

Самите двигатели ще са с мощност 40kW или около 53 конски сили, с въртящ момент 120 Nm. Това ще осигури ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.5 сек. Максималната скорост ще е 130 км/ч, а теглото на самите машини едва 115 кг.

С тези килограми, картингите ще бъдат най-леките електрически такива, правени досега. Те са с максимално олекотени батерии, като всичко възможно като елементи е премахнато.

Местата за участие ще бъдат общо 10, като имената на пилотите ще бъдат обявени, в момента, в който всички позиции бъдат заети. Лефтеров обясни, че вече има записани няколко състезатели.

Самият шампионат ще започне в края на май или през юни, като предвижда 5 кръга на 5 различни писти – Кюстендил (Пауталия), Варна, Хасково, Враца и София (Красна Поляна). Това ще е едва 3-ият или 4-ият шампионат в световен мащаб от този вид с електрически картинги.

Шампионът за тази година ще спечели тест с електрически болид ERA с талантливият пилот Елис Спиеция.