Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пат Фрай: Можехме да рискуваме с 2 бокса, но предпочетохме да не...

Пат Фрай: Можехме да рискуваме с 2 бокса, но предпочетохме да не го правим

55
0
Фелипе Маса

Добро състезание с чудесно представяне и на двамата пилоти Фернандо Алонсо и Фелипе Маса – това бе обобщението за Гран при на Австралия от страна на техническия директор на Ферари Пат Фрай. Испанецът се качи на подиума, след като финишира втори, а съотборникът му завърши четвърти.

– Сутринта в квалификацията ни бе трудно, тъй като бе наложително да изберем правилните гуми в точния момент. Успяхме да го сторим без особени колебания – продължи Фрай. – Не бе лесно да разберем каква е разликата до най-бързите, тъй като в подобни условия това не винаги е ясно. Следобед направихме добра надпревара, а състезателите ни не допуснаха никакви грешки. Наясно сме обаче, че имаме още много работа, ако искаме да продължим да се подобряваме. Можехме да рискуваме с две спирания в бокса, но като се вземат предвид неизвестните относно износването на гумите, предпочетохме да не го правим. Ще е жизненоважно да разберем поведението им за следващите стартове, за да избираме оптималните стратегии.

Алонсо отбеляза, че тази година Скудерията започва сезона както трябва и веднага е в битката с най-добрите в колоната.

– Фактът, че извлякохме максимума от уикенда, в който имаше толкова неизвестни, е особено окуражителен знак. Според мен трите бокса бяха правилната стратегия при деградацията, която имахме. С такова износване щеше да е невъзможно да се справим с два пита. Като изтеглихме второто ми спиране с няколко обиколки пък успяхме да изпреварим [Себастиан] Фетел и [Адриан] Сутил. Да финиширам пред Ред Бул е почти като победа, макар да сме наясно, че въпреки днешните ни усилия, те са най-бързи – каза още двукратният световен шампион.

Маса бе поздравен от рейс инженера си Роб Смедли веднага след карирания флаг. Британецът му каза, че не просто са се справили, а са взели повече от очакваното в Гран при на Австралия.

– Това определено е много положително начало на сезона, особено поради факта, че постигнах такова класиране на писта, на която по принцип не се справям като хората – коментира самият пилот. – Демонстрирахме, че автомобилът ни е конкурентоспособен, има добро състезателно темпо и това се дължи на упорития ни труд през зимните тестове. Стартирах атакуващо и веднага поведох битка за първите позиции. Може би ако бях изтеглил напред втория си бокс – както направи Фернандо – подиумът щеше да е възможен. Но въпреки това съм много доволен от резултата.