Начало Избрани Пато О’Уорд може да дебютира във Формула 1 в близко бъдеще

Пато О’Уорд може да дебютира във Формула 1 в близко бъдеще

1108
0
Пато О'Уорд
Пато О'Уорд, снимка Пирели

Пато О’Уорд може да дебютира във Формула 1 в близко бъдеще. Това каза шефът на Макларън Зак Браун. Според него мексиканецът имат големи шансове да се прехвърли в световния шампионат ако спечели титлата в Индикар. 

Пато взе участие в първия ден от тестовете в Абу Даби след края на сезон 2021. Там той направи първи обиколки с болид от Формула 1. Това бе награда за него заради първата му победа в американските серии. Това се случи на овалната писта Тексас Мотор Спийдуей. Младият състезател завърши на трета позиция във финалното класиране и се бореше до последно за титлата. Освен успеха в Тексас, О’Уорд спечели и второто състезание в Детройт.

Мексиканецът не крие амбицията си един ден да е пилот от F1. След теста с автомобила на Макларън MCL33 той заяви, че има двегодишен прозорец, в който иска да се случи прехвърлянето му в световния шампионат и ще направи всичко възможно, за да се случи това.

Браун отдавна подчертава колко е важно О’Уорд да остане фокусиран върху кариерата си в Индикар. Според британецът спечелването на американския шампионат ще бъде най-лесния начин за него да намери път към F1.

„Точно това му казах. Най-бързият начин към F1 е да отидеш и направиш това, което постигнаха Хуан Пабло Монтоя, Алекс Занарди, Жак Вилньов, или Майкъл Андрети. Трябва да се спечели титлата в Индикар“, сподели шефът на Макларън.

„Това е най-добрият шанс да влезе във Формула 1. Пато е много талантлив и е страхотна личност. Мисля, че има това, което е необходимо от гледна точка на суровия талант, за да бъде част от световния шампионат“.

‘Очевидно F1 е различна дисциплина. Така че ще има какво да учи, най-вече функциите на бутоните на волана. Но със сигурност би се справил с това“, добави Зак.

„Той трябва да остане напълно фокусиран върху Индикар. Това е най-добрата му възможност в момента. Според мен кариерата му се развива по най-добрия начин“, завърши Зак Браун.

Освен Пат О’Уорд, тимът на Arrow McLaren SP ще разчита на бившия пилот от Формула Е и ДТМ Феликс Розенквист. Също така Хуан Пабло Монтоя ще кара третата кола на екипа в Инди 500 и надпреварата на стандартната писта, която е бивш домакин на състезания от F1 и MotoGP.