Начало Картинг Паусилев триумфира в „Еко 8 часа на България“

Паусилев триумфира в „Еко 8 часа на България“

253
0

Екипът на Паусилев, представян от Венцислав Василев, Веселин Паунов и Румен Паунов спечели първия старт в клас PRO от Европейския шампионат по картинг за издръжливост – „ЕКО 8 часа на България“. Това се случи на 25 април на пистата Пауталия край Кюстендил.

Състезанието се проведе за първи път в 8 часов формат, като предните две години той бе 12 и 24 часа. В състезанието взеха участие 95 пилота от 25 отбора, сред които състезатели от Украйна, Испания, Италия и Северна Македония.

И тази година пилотите избираха да се състезават в 2 категории, в зависимост от тежестта им. Категория PRO – изравняване на 83 кг. с екипировката, и категория GOLD – изравняване на 93 кг. с екипировката.

В категория PRO тимът на Паусилев направи безгрешно представяне и заслужено спечели. На близо 29 сек след него остана екипът на WLF, представен от Алекс Юлиян, Радослав Кобуров, Димитър Гайдов и М. Бурци.

Бронзът отиде при GLS, за който караха Любомир Гърков и Диян Костадинов. Те заемаха до последно 2-ото място, но накрая случиха на по-бавен карт.

Подиумът в категория PRO

Тимът на ICEMAN Racing (Делян Мишинков, Макси Колев, Никола Драгинов), който стартира от полпозишън остана на 7-а позиция.

При тях в началото поведе Мишинков, но в 3-ата обиколка допусна грешка и излетя от пистата на завой 3. Последваха и 2 наказания по 10 секунди за неправилно изпълнен бокса, което им коства още ценно време.

„Състезанието не беше лесно за нас, обясни Василев от екипа на победителите. – Имахме казус още от петък, когато на двучасовото клубно състезание Румен пукна ребро. Не знаехме как ще се чувства на следващия ден и дали изобщо ще участваме. На следващия ден Румен направи тренировки и каза, че се чувства перфектно и ме изуми.

От там нататък всичко продължи добре за нас. Веско направи страхотна квалификация и ни позиционира на втора позиция. Конкуренцията от страна на WLF, GLS и KEB беше на най-високо ниво. Успяхме да ги преборим с чисто темпо на и стратегия при правенето на задължителните смени. Поздравления за страхотната организация от страна на Николай Върбицалиев и екипа му.“

Почетната стълбичка в клас GOLD

В категория GOLD първи се класира отборът на Montana Extreme. За него се състезаваха Данаил Варсано и Олег Дамянов. Те изпревариха с 1 обиколка вторите SVL (Страхил Иванов, Атанас Милинич и Йордан Димитров). За Варсано това беше първо ендуранс състезание, в което той кара общо над 4 часа.

Трето място на почетната стълбичка заеха отборите ProRacing. За него зад волана бяха Юлиян Гошев, Арам Агопян и Никола Николов. Тази година за първи път беше даден и приз за най-бърза обиколка, който отиде при италианеца Бурци от отборът на WLF.

Времето, за което направи една обиколка е 58.898 сек на трасе с дължина 1050 м. и 13 завоя.

Битките на Пауталия бяха много и често оспорвани

Пред състезателите в „Еко 8 часа на България“ отново бе поставено предизвикателство. След четвъртия час от началото на старта, бе обърната посоката на движение, което по никакъв начин не попречи на пилотите да дадат най-доброто от себе си в оспорваната надпревара. Те направиха общо 450 обиколки. По-малко от 1 минута раздели първите 4 отбора след ожесточената битка, която се проведе в рамките на 480 минути.

Календарът на шампионата за издръжливост, чиито генерален спонсор за трета поредна година е Еко България продължава с „ЕКО 24-часа на България“, който ще се проведе на 12-13 юни, на картинг писта Хасково.

Това ще бъде и най-голямото спортно събитие в моторните спортове през годината. За всички любители на картинг спорта ще има още два старта с формат 8 и 24 часа. Първото на 29 август на Пауталия в Кюстендил, а второто отново с домакин Хасково.

Общо класиране от състезанието в Кюстендил