Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес няма клауза в договора си за „понижение“ в пилот на Алфа...

Перес няма клауза в договора си за „понижение“ в пилот на Алфа Таури, Марко: Той се събуди от мечтите си за титла

4374
0
Серхио Перес, Макс Верстапен, Ред Бул
Серхио Перес и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес няма клауза в договора си, според която може да бъде „понижен“ в пилот на Алфа Таури ако в Ред Бул не са доволни от представянето му. Мексиканският състезател започна силно сезон 2023 с две победи, след което обаче формата му постепенно се влоши. След Маями имаше пет поредни състезателни уикенд, в които не се класираше за Q3. Перес се върна към челото в последните две надпревари, но това не спря слуховете относно бъдещето му в Ред Бул.

По време на уикенда в Белгия се говореше отново дали ще остане в отбора от Милтън Кийнс и бяха оповестени любопитни подробности. Хелмут Марко заяви, че в договора на Перес няма клауза, каквато се включва стандартно в контрактите на младежите от академията на Ред Бул, стигнали до Формула 1. Според нея ако представянето на пилота е незадоволително спрямо стандартите на тима, то той може да бъде върнат в малкия тим – Алфа Таури.

„Перес не е с такъв договор. Освен това той е съотборник на Макс [Верстапен] вече две години и половина, което никой друг не е постигал досега“, заяви Марко

„Макс е изключителен, но подценяван пилот. Възможностите му зад волана са очевидни. Наскоро дори отбеляза по радиото, че телефонът ми звъни! Слава Богу, че не се разпростря по темата. До този пилот, притежаващ такъв талант и скорост, всеки ще изглежда зле. По ирония на съдбата най-близко до него са „старците“ [Люис] Хамилтън и [Фернандо] Алонсо. Но ние не искаме такова напрежение и политически борби в тима си (ако някой от тях е съекипник на Верстапен – б.р.)“, каза още той.

След надпреварата на пистата Спа-Франкоршамп 80-годишният австриец определи второто място на Перес като „победа“.

„Той направи добра квалификация, добър спринт и контролирано състезание с чудесна скорост. Втори е, зад Макс и това може да се смята за победа за него. Перес е втори в генералното класиране. Повече не е възможно да постигне. В момента изпълнява задачите си“, каза Марко.

„Перес се събуди от мечтите си за световна титла. Може би това ще му помогне да се фокусира върху това да постига възможно най-добро представяне. Иначе идеалната ситуация би била да вземем Нико [Хюлкенберг] за квалификациите и Чеко за състезанията!“, на шега коментира той слуховете за интерес от страна на Ред Бул към пилота на Хаас.