Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес: Преживях някои наистина трудни моменти през последните месеци

Перес: Преживях някои наистина трудни моменти през последните месеци

966
0
Серхио Перес
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес коментира представянето си през сезон 2023 в F1. Пилотът на Ред Бул призна, че е „преживял някои наистина трудни моменти през последните месеци“. Перес също така, че проблемите през изминалата кампания са потиснали неговия ентусиазъм. Въпреки това, мексиканецът никога не е обмислял да се откаже от F1 и иска да продължи да се състезава още дълго време.

Перес започна сезон 2023 по много силен начин. 33-годишният състезател спечели стартовете в Джеда и Баку и финишира втори в Бахрейн. Това накара мнозина анализатори да смятат, че той е реален претендент за титлата заедно с Макс Верстапен

С напредването на сезона обаче съдбата на Перес се обърна с гръм и трясък. Мексиканецът често се бореше със своя автомобил и нямаше отговор на темпото на Верстапен. Пилотът на Ред Бул записа и негативна поредица от пет последователни уикенда, в които не влезе в последния сегмент от квалификацията.

Формата на Перес не се подобри кой знае колко през втората половина на кампанията. Той продължи да трупа пасив спрямо Верстапен. Най-лошият уикенд за него бе в Катар. Тогава той отпадна от спринта след контакт с Естебан Окон (Алпин). В самата надпревара мексиканецът финишира десети, като изоставането му спрямо Макс бе повече от минута и 20 сек.

Перес завърши сезон 2023 със само два успеха. Опитният мексиканец все пак стана вицешампион, като пред него бе само Верстапен. Разликата между двамата обаче бе 290 точки в полза на нидерландеца.

Лошата форма на Перес веднага породи слухове, свързани в бъдещето му в Ред Бул. 33-годишният състезател има договор до края на следващата година. Въпреки това, той може да бъде освободен още преди края на сезон 2024, стига да не оправдае очакванията на Ред Бул.

Кандидати за мястото на Перес не липсват. Най-логичният заместник на мексиканеца е Даниел Рикиардо. В момента австралиецът кара за Алфа Таури. Говори се, че Даниел има специална клауза в договора му, позволяваща да замести Перес през следващия сезон.

Перес прекара няколко дни в Милтън Кийнс след края на злополучния за него уикенд в Катар. Мексиканецът положи огромни усилия в опит да да коригира влошаването на своята форма

Заедно с инженерите си, пилотът на Ред Бул прегледа всички данни и щателно проучи тънкостите на настройките на автомобила, решен да разкрие основната причина за проблемите си.

„Катар беше наистина най-лошият уикенд, който помня от доста време насам. Това вероятно най-лошият ми уикенд в спорта“, сподели Перес.

„Катар беше толкова лош уикенд, след който наистина се чувствах зле и си казах“ „Не може да съм толкова зле. Има нещо, което се случва“.

„Когато има толкова близки състезания ми се струва, че няма достатъчно време, за да премина през всичко. Затова ми се струваше, че наистина трябва да отделим малко време, за да сме сигурни, че сме разбрали накъде вървим. Очевидно имахме дефицит в настройките на автомобила, с които си играехме уикенд след уикенд и просто не успяхме да се справим с него.“

„След като успяхме да се справим с това, разбрахме много неща, които се опитвахме да компенсираме. Това означаваше, че не просто не правим всичко правилно. В крайна сметка се радвам, че открихме причините за всичко това и се опитахме да намерим правилните решения“, каза още пилотът на Ред Бул.

Перес признава, че проблемите с представянето, съчетани със спекулациите относно бъдещето му, са го лишили от всякакво удовлетворение от работата му. Въпреки това той никога не е обмислял вариант да си тръгне от F1

„Oчевидно това щеше да е най-лесният път, защото на моменти беше много трудно Но аз не съм от хората, които на този етап от кариерата си ще се откажат и ще искат да се оттеглят по този начин. Това не е нещо, което някога съм обмислял да правя“, заяви Перес.

„Наясно съм с отговорността, която нося. Не съм от хората, които ще обвиняват хората около мен за слабите резултати. В края на краищата поех отговорност за това и трябваше доста да обърна ситуацията в моя полза.“

„Преживях някои наистина трудни моменти през последните месеци. Нека го кажем така. От борбата за шампионата се оказах в трудна ситуация и нямах тази увереност в автомобила“, обясни Перес.

„Но в крайна сметка, ако искам да карам за Ред Бул, трябва да съм наясно колко силен трябва да съм психически. И това е нещо, в което се подобрих последно време. Честно казано от лошите дни научаваш толкова много, много повече, отколкото от добрите“, добави пилотът на Ред Бул.

Перес също така вярва, че способността му да се възстанови след неуспеха в Катар е добро предзнаменование за 2024 г.

„Винаги съм казвал, че хората ще запомнят само мястото, на което си завършил в Абу Даби. Аз обаче съм наясно с годината, която изкарах.“

„Смятам, че научих много и съм доволен от това как успях да обърна сезона си. Наистина излязохме по-силни отпреди и използвахме тези лоши дни“, завърши Серхио Перес.