Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо има клауза, позволяваща да замести Перес ако Серхио не се представя...

Рикиардо има клауза, позволяваща да замести Перес ако Серхио не се представя добре в началото на сезон 2024?

1920
0
Серхио Перес, Даниел Рикиардо
Серхио Перес и Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес взе второто място в световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. От тима повтаряха месеци наред, че това не е необходимо условие, за да изпълнят останалата една година от договора на мексиканския пилот. В крайна сметка Перес си осигури вицешампионската позиция, а от екипа го похвалиха за връщането към добра форма.

През последните уикенди от състезателната година обаче в падока се носеше слух, че ситуацията на Перес съвсем не е сигурна. Според непотвърдена информация Даниел Рикиардо има специална клауза в договора си.

Според условието австралиецът ще замени Перес в Ред Бул след първите няколко старта на сезон 2024 ако Серхио не се представя на достатъчно добро ниво

Ако това се случи, то заплатата на Рикиардо, който понастоящем е потвърден за Алфа Таури, ще се утрои. Мястото му в отбора от Фаенца пък щял да заеме Лиам Лоусън.

Междувременно Перес вече прави планове за следващия сезон. Той сподели, че трябва да подобри представянето си в квалификации. Мексиканският пилот три пъти отпада в Q1 и шест пъти в Q2 през 2023 г.

„Съботите ми бяха изключително трудни през тази година. Това е нещо, по което трябва да работя и да постигна прогрес през следващия сезон“, заяви Перес.

От самия отбор на Ред Бул също искат да имат напредък, след като само единият им пилот се справи с болида RB19

„Един добър автомобил позволява на управляващия го пилот да се представя максимално добре. В това отношение ние се провалихме, защото само единият ни състезател – в този случай Макс – се справи с болида. Верстапен притежава такъв талант, че се оправи с автомобила през целия сезон и в различни условия. От друга страна обаче, може би не разбрахме какво е необходимо на Чеко, за да извлече потенциала на RB19“, посочи техническият директор Пиер Ваше.

„В Ред Бул разполагаме с всички необходими средства, така че нямаме извинение за каквато и да е загуба. Поне аз мисля така. Перфекционист съм. Техническите хора са стриктни. На нашето ниво обаче не се преследва перфекционизъм, защото е непостижим. Важно е вниманието към детайлите, защото те носят разликата. В нашата професия автомобил, който е с 1% по-бавен, е лоша кола. Странно е, като се замисли човек, но е така“, добави техническият шеф на Ред Бул.