Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес на полпозишън в Саудитска Арабия, Верстапен отпадна от Q2 с техническа...

Перес на полпозишън в Саудитска Арабия, Верстапен отпадна от Q2 с техническа повреда

5192
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес спечели първата позиция на стартовата решетка за Гран при на Саудитска Арабия. Голямата драма в квалификацията бе на съотборника му в Ред Бул Макс Верстапен. Двукратният световен шампион рязко намали темпото в Q2 и не успя да продължи. Втори и трети в сесията се класираха Шарл Льоклер (пилотът на Ферари е с наказание) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин).

27 градуса бе температурата на въздуха в началото на квалификацията, тази на пистата – 32 градуса, повече от 10 градуса по-ниска от тази в последната свободна тренировка.

Със светването на зеления семафор всички пилоти излязоха на пистата без забавяне. Изборът на всички очаквано бе софт. Ник де Врис се завъртя на първи завой и след това продължи

Пилотът на Алфа Таури пропусна последната свободна сесия, защото отборът сменяше задвижващата система в колата му.

Първото време бе на Алекс Албон – 1:30.167 мин, като то бързо бе подобрено. След първите серии на всички начело бе Макс Верстапен с 1:28.761 мин, с половин секунда по-бърз от съотборника си Серхио Перес. Шарл Льоклер зае третото място пред Джордж Ръсел, Люис Хамилтън, Карлос Сайнц. Фернандо Алонсо се завъртя на втори завой, но успя да продължи. Само испанският пилот на Астън Мартин и Логан Сарджънт бяха без времена. Постижението на състезателя на Уилямс бе заради нарушаване ограниченията на пистата. Алонсо пък продължи серията си и записа четвърто време.

Сарджънт опита да направи нова бърза обиколка и едва не катастрофира на 23-ти завой. Не се удари и се върна трасето. В зоната на изпадащите заедно с него бяха още Ландо Норис (който подпря една от стените на трасето и в Макларън не успяха да поправят болида му), Юки Цунода, Де Врис и Пиер Гасли.

В челото Алонсо бе излязъл трети зад Верстапен и Перес. Строл бе на четвърта позиция, следван от Льоклер, Сайнц, Хюлкенеберг, Ръсел, Гуаню Жу, Хамилтън. Сарджънт така и не успя да запише обиколка за време. Заедно с него в Q1 отпаднаха още съотборникът му в Уилямс Албон, Цунода, Де Врис и Норис.

Борбата във втория квалификационен сегмент по улиците на Джеда започна също веднага след отварянето на питлейна. Първото време в Q2 бе на Алонсо – 1:28.757 мин. Зад него се наредиха Льоклер, Строл, Хюлкенберг, Естебан Окон, Ръсел, Магнусен. Верстапен бе с 14-то време, когато се обади по радиото, че има проблем със задвижващата система.

„Имам проблем – двигател“, каза Макс

„ОК, можеш да продължиш, за да „докуцукаш“ до пита“, отговори рейс инженерът му Джанпиеро Ламбиазе.

„Не звучи добре. Почти не ускорява“, бе следващото обаждане на Верстапен.

Перес бе излязъл втори в подреждането, което означаваше, че Макс отива 15-ти. В зоната на изпадащите бяха още Пиастри, Сайнц, Жу, Ботас и Хюлкенберг.

При последните бързи опити Пиастри и Сайнц се измъкнаха в топ 10, а Перес записа най-доброто време в Q2. В последната част от квалификацията не продължиха Хюлкенберг, Жу, Магнусен, Ботас и Верстапен.

Алонсо даде начало на борбата във финалния квалификационен сегмент. Времето на двукратния световен шампион бе 1:28.925 мин. Льоклер го прескочи с 1:28.757 (-0,168 сек). Ръсел излезе втори, на 0,115 сек от пилота на Ферари. Перес обаче бе по-бърз от всички и зае първата позиция с 1:28.265 мин – почти половин секунда по-добро постижение от това на Льоклер, който освен това е с наказание.

До финала на Q3 Льоклер успя да вземе втората позиция, но Алонсо ще стартира от първа редица утре. Четвърти се нареди Ръсел, следван от Сайнц, Строл и Окон. Топ 10 допълниха Хамилтън, Пиастри и Гасли.