Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър начело в Барселона, времето на Перес невалидно

Уебър начело в Барселона, времето на Перес невалидно

40
0
Марк Уебър

Серхио Перес бе най-бърз в първия ден тестове на пистата Каталуния до Барселона, но времето му не бе зачетено и той отиде 4-и в подреждането. Пилотът на Заубер работи върху скоростта на С30 в бавните завои, тъй като в бързите сектори темпото бе отлично още в предишните изпитания. Мексиканецът оглави класирането броени минути преди финала на тренировката и времето му трябваше да бъде потвърдено, тъй като имаше съмнения, че е пресякъл напряко някой от шиканите на пистата. Отговорните лица провериха данните и в крайна сметка изтриха най-доброто му постижение, което бе с повече от 1,3 сек по-бързо от това на Марк Уебър. Австралиецът от своя страна кара новия RB7, с който Ред Бул ще защитават световните си титли във Формула 1, спечелени през 2010 г. След него – на малко над 3 десети от секундата – се нареди Дженсън Бътън (Макларън).

Докато в Ред Бул си изпълняваха нормално програмата обаче, в Макларън отново имаха грижи с МР4-26. Бътън започна симулация на състезание преди обяд, която бе принуден да прекъсне заради проблем с изпускателната система. Оправянето му отне доста време, но следобед англичанинът все пак изгради прилично темпо, което бе окуражаващо за екипа. Носът на колата пък предизвика редица обсъждания в падока, докато накрая от отбора заявиха, че странната конструкция всъщност е измервателно устройство и няма да се ползва в състезания.

Добро темпо през втората половина на деня регистрира Виталий Петров, сменил в кокпита на Рено Ник Хайдфелд. Заместилият лошо контузения при рали катастрофа Роберт Кубица немски състезател не кара следобед, тъй като е с настинка, продължила по-дълго от очакваното. Той сподели, че R31 е с нов под и ново задно крило на Каталуния, които работят значително по-добре от предишните си версии.

Пол ди Реста пък смени в кокпита на Форс Индия VJM04 Нико Хюлкенберг, продължавайки както развитието на колата, така и собствената си подготовка за дебютния си старт в Гран при. Луис Разия бе вторият състезател, получил шанс днес да кара Лотус, като той пък взе T128 от Давиде Валсеки.

Времето се поразвали в края на тренировките (сутринта трасето бе мокро и в началото малко валеше), но дъжд така и не започна до финала на сесията. Следобедната й част премина чисто, без прекъсвания. Утре на Каталуния ще излязат още Ферари, Мерцедес, Уилямс и Испания Рейсинг – от тях се очаква да участват в изпитанията за първи път с болида си за 2011 г. F111.

 

Времената от първия ден на Каталуния:

1.Марк УебърРед Бул1:22.544
2.Дженсън БътънМакларън1:22.910
3.Виталий ПетровРено1:22.937
4.Серхио ПересЗаубер1:24.117
5.Ник ХайдфелдРено1:24.735
6.Пол ди РестаФорс Индия1:25.039
7.Давиде ВалсекиЛотус1:25.406
8.Себастиен БуемиТоро Росо1:26.004
9.Нико ХюлкенбергФорс Индия1:26.030
10.Луис РазияЛотус1:26.723
11.Жером ДАмброзиоВърджин1:32.060