Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перфектна издръжливост радва Пирели след тестовете на Херес

Перфектна издръжливост радва Пирели след тестовете на Херес

29
0
Пирели

Втората предсезонна сесия тестове във Формула 1 приключи днес на пистата Херес, където отборите имаха възможност да изпробват всички сухи типове гуми на Пирели. В края на тренировките лек дъжд за около десетина минути даде шанс на екипите да сложат за малко дори мократа смес. Дотогава обаче всички се бяха съсредоточили върху работа и сравнения на суперсофт, софт, медиум и хард.

Различните програми на отделните тимове означаваха и различна информация, подавана към инженерите на Пирели. Основното количество работа по гумите бе извършено през последните два дни на пробите, като резултатите зависеха и от това колко добре отборите вече познават новите си болиди. Всички екипи бяха със спецификации 2011 г. на болидите, а единствено Испания Рейсинг отсъстваха от изпитанията – те снимаха филм именно с Пирели на пистата Монца.

Суперсофт бе най-малко използваната от сухите смеси, тъй като характеристиките на Херес включват комбинация от средни до високоскоростни завои. За първи път бяха проведени симулации на надпревари, макар повечето излизания да бяха по-скоро дълги серии от обиколки, отколкото реални състезателни дистанции. С напредването на програмите за развитие обаче ще се стигне и до такива проби.

Събрахме огромно количество данни, които сега ще анализираме внимателно преди следващия тест в Барселона. За съжаление и четирите дни тренировки бяха прекъсвани по няколко пъти, което означаваше, че доста отбори не успяха да изпълнят програмите си. Това повлия и на нашата работа в известна степен, но като цяло се радвахме отново на перфектна издръжливост – заяви моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри.

От наученото до момента в компанията все още смятат, че най-честият стратегически избор през сезон 2011 г. ще е за два питстопа на състезание. Едно спиране в бокса вероятно ще е възможно на определени писти – в зависимост от конфигурацията на трасето и характеристиките на съответния болид.

Пирели ще променят смесите суперсофт и софт за тренировките на Каталуния.