Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пета победа за Бътън, двоен успех за Браун

Пета победа за Бътън, двоен успех за Браун

63
0

Дженсън Бътън постигна петия си успех за сезона, а радостта в екипа на Браун бе още по-голяма след като Рубенс Барикело успя да вземе второто място и да направи възможна поредната двойна победа за екипа на Браун.

На трета позиция се класира Кими Райконен от Ферари, следван от съекипника си Фелипе Маса.

Както и се очакваше състезанието бе доста статично, но въпреки това интересни моменти не липсваха. Болидите на Браун отново показаха без съмнение, че са на най-високо ниво за момента и не се влияят от различните характеристики на трасетата. Още на старта благодарение на по-меките от двата типа гуми, Рубенс Барикело успя да изпревари Кими Райконен, стартирал с по-твърдите и с това на практика се реши борбата за местата на подиума.

Лекият Себастиян Фетел успя да защити позицията си от напиращия зад него Фелипе Маса, но малко преди първите влизания в бокса задните гуми на Фетел се износиха прекомерно и той бе застигнат от бразилеца. В първият момент прекомерното желание на Маса да спечели позиция се оказа проблем, защото пилотът на Ферари мина през шикана след тунела. Маса намали, за да не бъде наказан и за да може Фетел да си върне позицията, но от това се възползва и Нико Розберг, който изпревари бразилеца. Гумите на Фетел обаче буквално бяха съсипани и той позволи на Розберг, Маса и Ковалайнен да го изпреварят малко преди да се прибере в бокса за смяна. Малко след смяната обаче все още не добре загрелите гуми станаха причина Фетел да направи грешка при влизането в Сент Дево и да отпадне.

Състезанието на практика се превърна в процесия, в която местата в челото бяха разпределени още от старта. Стартиралият от дъното на колоната шампион Люис Хамилтън се опита да си проправи място напред след като бе много по-лек от пилотите пред него. Тази му амбиция така и не бе възнаградена след като с много късни стопове пилотите в дъното се опитваха да се придвижат напред.

Въпреки няколкото инцидента на пистата, състезанието се размина без излизането на кола за сигурност на трасето и това до голяма степен реши надпреварата. Явно бе, че пилотите на Ферари не могат да поддържат темпото на колегите си от Браун, които имаха трудности единствено малко преди първите си спирания след като супер меките им гуми се износиха прекомерно. Райконен дори успя да се приближи максимално до Барикело, но невъзможността да го изпревари принуди финландецът да влезе по-рано в бокса от предвиденото, за да не губи време зад съперника си.

Освен отпадането на Фетел се запомни удара на Себастиен Буеми в задната част на колата на Нелсиньо Пикет, което предизвика отпадането и на двамата състезатели. Роберт Кубица пък бе принуден да напусна надпреварата след технически проблем. Последният отпаднал бе Хейки Ковалайнен, който след като се движеше на място в точките направи грешка, подобна на тази на Фелипе Маса в първата част на квалификацията вчера и отпадна. Обиколки преди края, движещият се на десета позиция Казуки Накаджима също изпита здравината на мантинелите.

Местата в точките зад пилотите на Браун и Ферари се допълниха от Марк Уебър (Ред Бул), придвижил се напред отново с добра тактика, Нико Розберг (Уилямс), Фернандо Алонсо (Рено) и Себастиен Бурде от екипа на Торо Росо. Така шест кръга след началото на шампионата Дженсън Бътън все повече се отдалечава напред в класирането, подобно на екипа на Браун. Англичанинът, който за момента има 51 точки вече води с 16 т. пред съотборника си Рубенс Барикело и с 28 т. пред Фетел. Доброто представяне на пилотите на Ферари пък изкачи екипа на четвърта позиция в класирането при тимовете с 17 точки, където Браун води с 84 т. пред Ред Бул (42,5 т.) и Тойота (26,5 т.).

Следващото състезание е на 7 юни в Турция.

 

Класирането в състезанието