Начало Рали Петер и Оливър Солберг грабнаха победата в Купата на нациите в ROC

Петер и Оливър Солберг грабнаха победата в Купата на нациите в ROC

477
0
Оливър и Петер Солберг, ROC
Оливър и Петер Солберг. снимка ROC

Петер и Оливър Солберг грабнаха победата в Купата на нациите в тазгодишното издание на Състезанието на шампионите (ROC). Специалното събитие се провежда на лед и сняг в шведския курорт Пите Хавсбад. Това е втори пореден успех за фамилия Солберг след този през 2022 г.

Солберг-младши остана непобеден през днешните дуели. Младият състезател е един от основните фаворити за първото място и за утрешните индивидуални дуели. Въпреки че се състезава под шведски флаг в WRC, Солберг се включи заедно със своя баща в отбора на Норвегия.

Петер и Оливер Солберг допринесоха еднакво за успеха в четвъртфиналите срещи отбора на Франция. Там те записаха четири от четири победи срещу Адриен Тамбей и деветкратният световен шампион в WRC Себастиен Льоб. След това Оливър Солберг беше този, който свърши по-голямата част от успеха на отбора на Норвегия.

Норвегия се изправи срещу шведската комбинация Матиас Екстром и Йохан Кристоферсон. В този случай чистата скорост на Оливер Солберг се оказа решаваща при равенството 2:2 между двата тима.

21-годишният състезател спечели и двата дуела от днешния ден на ROC, докато баща му се класира втори след два напрегнати двубоя. Световният рали шампион от 2003 г. отстъпи на Екстрьом с една хилядна от секундата заради проблеми при излизането от последния завой.

На финала Норвегия се изправи отбор All Stars. В него участваха дебютантите в ROC Фелипе Другович и Тиери Нювил. Двамата поднесоха огромна изненада на полуфинала след като отстраниха осемкратния носител на Купата на нациите отбор на Германия (Себастиан Фетел и Мик Шумахер) на полуфинала. Нювил се превърна в един от най-изявените индивидуални изпълнители в постоянно променящите се метеорологични условия. Причината за този феномен бе сравнително топлото време в Пите Хавсбад.

В крайна сметка фамилия Солберг успя да защити миналогодишния си успех в ROC. Двамата състезатели бяха много развълнувани от победата си в Швеция.

„Всички обичат Състезанието на шампионите, но днес бях притеснен. Условията се променяха във всеки пробег. Това предразполагаше допускането на повече грешки. Получаваш пеперуди в стомаха, но все пак трябва да излезеш и да направиш това, което правиш. Себастиен Льоб нямаше равен шанс заради късното си пристигане, но въпреки това беше доста приятно да го победя“, каза Петер Солберг.

„След това усещането ставаше все по-добро и по-добро. Що се отнася до Оливър, знаех, че е бърз. От друга страна, наистина се нуждаеш от перфектно каране ако излизаш срещу шведските пилоти. Той направи точно това както на полуфинала, така и на финала. Оливър изкара фантастичен състезателен ден не само заради победата, но и заради скоростта си. Той ме спаси днес, както го направи и преди една година“, добави бившият шампион в WRC и световния раликрос, който имаше проблеми с отварянето на шампанското.

„Фантастично е да спечеля отново Купата на нациите на ROC, особено да спечеля финалния манш срещу Тиери Нювил. Той беше мой съотборник в WRC миналата година. Не съм склонен да го побеждавам много често, така че съм много щастлив, че го победих сега. Поздравявам отбора All Stars, в който Фелипе свърши фантастична работа. Вчера бяхме заедно в колата за тренировките и се забавлявахме заедно с големите скокове. Може би не трябваше да го качвам в колата, защото беше  прекалено бърз“, каза Оливър Солберг.

„Не знаех, че ще се движа толкова бързо днес. Когато започнеш да се състезаваш срещу пилоти като Льоб, Екстрьом и Кристоферсон от самото начало, ставаш много нервен. Но аз имах постоянни времена за обиколка. Когато това се случи, не искаш да се престараваш, а просто се опитваш да караш както винаги. Когато се получи, усещането е наистина фантастично“, добави пилотът от WRC2.

Утре предстоят индивидуалните дуели на тазгодишното издание на ROC. В тях Петер и Оливър Солберг ще се изправят един срещу друг на осминафиналите. По време на днешните битки в Купата на нациите състезателите използваха електрически автомобил Cupra, както и специални бъгита.