Начало Дакар Петерхансел спечели 14-ти рекорден успех на рали Дакар

Петерхансел спечели 14-ти рекорден успех на рали Дакар

979
0
Едуар Буланже, Стефан Петерхансел
Едуар Буланже и Стефан Петерхансел; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Стефан Петерхансел спечели 14-ти, рекорден успех в своята кариера в рали Дакар. Французинът удържа аванса си пред Насър ал Атия и завърши тазгодишното издание на надпреварата за издръжливост на 14:51 мин пред катареца. Трети в генералното класиране завърши Карлос Сайнц, който спечели последния етап от надпреварата.

Успехът е осми за Петерхансел в категорията на автомобилите, той има шест победи и с мотори. Първата му победа в Дакар е отпреди 30 години – през 1991-ва. Запитан кой от всичките си триумфи би избрал като любим, той посочи точно този отпреди три десетилетия.

„Първият, с мотора. Защото за онази победа бях мечтал толкова дълго, толкова много…“, сподели Петерхансел

„И сега е прекрасно, емоцията винаги е невероятна. Но първата победа беше най-хубавата. Всеки успех обаче е прекрасен, защото е изключително сложно да спечелиш Дакар. В това рали няма лесни победи. Днешната също трябваше да бъде внимателно изкована – ден след ден управлявах темпото, малката разлика с Насър. Физическото натоварване е голямо.“

„В крайна сметка взехме победата и отбелязахме още един-два рекорда за мен. Вече имам 14 победи на три различни континента. А и годишнината от първия успех… Това е една дълга кариера в автомобилния спорт.“

При моторите победата спечели Кевин Бенавидес, а последната отсечка взе Рики Брабек. Аржентинският пилот победи американеца с 4:56 мин, а третото място в общото подреждане зае Сам Съндърланд.

При камионите трио Камаз-и окупираха подиума на Дакар 2021. Дмитри Сотников бе пръв, следван от Антон Шибалов и Айрат Мардеев.

За съжаление през последния ден на Дакар 2021 дойде и новината, че Пиер Шерпен е починал вследствие на контузиите си, получени при катастрофа по време на седмата отсечка от състезанието. 52-годишният мотоциклетист бе настанен в болница в Джеджа след инцидента. Починал е по време на трансфера си днес към болница във Франция. Това бе четвърто участие на Дакар за Шерпен.