Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петронас отрече твърденията за завръщане на Гран при на Малайзия

Петронас отрече твърденията за завръщане на Гран при на Малайзия

279
0
Малайзия, Сепанг
снимка, Мишлен

Петронас коментира последните спекулации за Гран при на Малайзия. Петролната компания отрече, че води преговори с F1 относно завръщане на състезанието на пистата „Сепанг“ от 2026 г. нататък

Малайзия приемаше стартове от F1 в периода 1999-2017 г. Домакин на надпреварите бе пистата „Сепанг“. Трасето e с дължина 5.543 км и е разположено недалеч от столицата Куала Лумпур

Състезанието на Сепанг бе едно от вълнуващите събития в програмата на F1. Причината за това бе най-вече свързана с високата влажност и непредвидимите атмосферни условия. Често пъти в надпреварата валеше дъжд, който създаваше големи трудности за пилотите и отборите.

Надпреварата в Малайзия бе извадена от календара на F1 в края на 2017 г. Причината за това бяха нарастващите разходи и ниската възвръщаемост са били основната причина да предсрочното прекратяване на договора с F1.

Малайзия не приема стартове от F1 през последните шест кампании. В началото на миналата година се появи информация, че надпреварата може да замени Гран при на Китай. Събитието в Шанхай бе отменено заради тогавашните рестрикции за влизане в страната. В крайна сметка обаче F1 не намери заместник на отменената надпревара.

В средата на миналия май се появи информация, че Малайзия отново иска да приема стартове от F1. От друга страна, връщането на състезанието може да се случи само ако е икономически изгодно за организаторите.

През последните дни се появиха нови спекулации относно завръщането на Гран при на Малайзия в F1. Според различни източници, Петронас проучва варианти, по които да върне пистата „Сепанг“ в графика на световния шампионат.

Петронас спонсорираше състезанията за Голямата награда на Малайзия. Петролната компания е и дългогодишен партньор на Мерцедес и работи с германския производител още от завръщането му на стартовата решетка като заводски отбор през 2010 г.

През 2022 г. Мерцедес и Петронас обявиха, че сътрудничеството им ще продължи и след влизането на новите технически правила през 2026 г.

Новият интерес на Малайзия към повторното провеждане на състезанието идва на фона на бум в популярността F1. През последните години шампионатът продължи да разширява присъствието си в определени части на света. Доказателство за това са стартовете в Джеда, Маями и Лас Вегас.

Вчера Петронас коментира слуховете за потенциално завръщане на Гран при на Малайзия в F1. Компанията публикува изявление, в което заяви, че не се водят никакви подобни дискусии.

„Петронас се позовава на новините, публикувани на 31 януари 2024-та относно потенциалното завръщане на Гран при на F1 в Сепанг, Малайзия, през 2026 г.  Бихме искали да потвърдим, че не е имало дискусии за връщането на спорта на международната писта Петронас Сепанг“, се казва в изявлението на петролната компания.

Малайзия продължава да приема стартове от MotoGP. Световният шампионат по мотоциклетизъм посещава трасето край Куала Лумпур през есента. Последното издание на Гран при на Малайзия беше спечелено от Енеа Бастианини. Днес на Сепанг започнаха предсезонните тестове в MotoGP.