Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров готов за поредното предизвикателство

Петров готов за поредното предизвикателство

32
0
Виталий Петров

Виталий Петров е готов за поредното предизвикателство в дебютния си сезон във Формула 1 – този път в Бразилия, където през уикенда ще се състои предпоследният кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2010 г. Руският пилот на Рено отива за първи път там, но не губи време след Гран при на Корея и веднага започна да учи трасето, след като на Йонгам пак не завърши надпреварата заради катастрофа.

– Виталий, как подхождаш към предстоящия уикенд, когато ще си на Интерлагос?

– След трудни надпревари като Япония и Корея нямаш търпение да се върнеш в автомобила само и само да оставиш зад гърба си лошите спомени, така че нямам търпение да отида на Интерлагос. Но е трудно да се разбере какво точно може да се очаква, защото никога досега не съм бил в Бразилия и това ще е поредното ново предизвикателство за мен. Пистата е прочута, много страхотни надпревари са се състояли на нея – особено в последните години, когато там се е решавал и шампионатът. Спомням си как съм гледал тези стартове по телевизията и ще е невероятно да отида там лично като част от Формула 1.

– Какво мислиш за конфигурацията на пистата?

– Обиколката не е много дълга – съвсем малко над 4 км, но има много различни завои в нея. Трябва да се имат предвид и изкачванията. Правата е доста дълга, а в първия шикан съществува добра възможност за изпреварвания, така че F-duct системата със сигурност ще е важна точно на това трасе.

– Проведе ли някаква специална подготовка за това конкретно състезание?

– След Корея се прибрах направо в Енстън, за да се видя с инженерите и да обсъдим Бразилия. Отборът има страшно много данни от предишни години, които са особено полезни при учене на пистата, защото виждаш предавките, точките на спиране, линиите и разбираш тура малко повече дори преди да си го направил лично. Изкарах известно време и в симулатора със същата цел. Изисква се само час, за да научиш конфигурацията доста добре и да имаш достатъчно увереност, за да натискаш.