Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров: Ставам все по-добър с всеки изминал старт

Петров: Ставам все по-добър с всеки изминал старт

38
0

Нелеко начало на дебютния си сезон във Формула 1 записа Виталий Петров. Руският новак обаче бързо направи впечатление с убийствените си стартове и борбения си дух, като се надява те да му донесат добри резултати и на Силвърстоун.

– Виталий, изкара поредния объркан уикенд във Валенсия. Какво научи от него?

– Във Валенсия имахме сериозни подобрения по автомобила и се наложи малко да адаптирам стила си на каране. Бях доволен от постигнатия чудесен резултат в квалификацията, но за съжаление останах без нови гуми за третия сегмент, така че не можех да подобря десетото си място. В самото състезание не рискувах прекалено много, след като на старта извадих късмет и не се ударих с Форс Индии-те, които атакуваха сериозно. Най-важното е, че успях да завърша надпреварата, научих много неща за болида и натрупах още опит. Всички знаят колко е трудно да се изпреварва във Валенсия, така че следвах [Педро] де ла Роса и чаках да сбърка. Той допусна една грешка в надпреварата, но за съжаление не бях достатъчно близо, за да се възползвам.

– Какво мислиш за първата половина на първия си сезон?

– Трудно е да обобщя чувствата си, защото през последните шест месеца ми се случиха страшно много неща. Все още уча много за Формула 1, чувствам, че ставам все по-добър с всяко изминало състезание, работя по-добре с отбора и инженерите си. Видях колко е конкурентна средата в спорта, но все още ме изненадва колко усилия влага екипът, за да подобрява болида за всеки старт. Наясно съм, че трябва да продължа да се трудя здраво и през останалата част на сезона заедно с Роберт [Кубица], ако искаме да бием Мерцедес, което е най-ясната ни цел.

– Състезавал си се на Силвърстоун в сериите GP2. Смяташ ли, че новата част ще е допълнително предизвикателство?

– Трудно е да предвидя каквото и да е преди да съм направил и една обиколка там. Според мен просто обиколката ще е малко по-дълга, защото основните характеристики не са променени. На стария Силвърстоун не беше лесно да се изпреварва заради бързите завои, като си мисля, че това ще продължи да е така. Има прави, но не знам дали са достатъчно дълги, за да позволяват задминавания.

– Как подхождаш ти към Гран при на Великобритания?

– Първо трябва да видя как ще проработят новите компоненти на Силвърстоун, тъй като пистата е много по-различна от Валенсия. И тъй като изпреварванията не са лесни, знам колко важно ще е да извлека максимума от колата в квалификацията. Трябва да се пазя от грешки по време на уикенда, да се опитам да се класирам възможно най-напред на грида в топ 10 и да постигна добър резултат в надпреварата. Тази Гран при е домашната за хората от фабриката ни в Енстън, така че това е допълнителна мотивация.