Начало MotoGP News Петручи ще кара за Сузуки в Тайланд

Петручи ще кара за Сузуки в Тайланд

195
0
Данило Петручи, Дукати
Данило Петручи, снимка Мото Америка

Данило Петручи ще кара мотор на Сузуки в Гран при на Тайланд. Италианецът ще замести контузения Жоан Мир. Световният шампион от сезон 2020 катастрофира тежко в състезанието на пистата Ред Бул Ринг през август. Испанецът пропусна следващите надпревари в Мизано, Арагон и Япония и все още не се знае кога ще се върне в MotoGP.

Мир очакваше да се състезава в предстоящата Гран при на Тайланд. Въпреки това десният му глезен все още не е достатъчно възстановен, за да му позволи отново да бъде върху мотора на Сузуки. Целта на испанския състезател е да се завърне в Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд.

Сузуки избра различни заместници на Мир в състезанията на пистите Мизано и Мотеги. Японският производител реши да заложи на Казуки Ватанабе и Такуя Цуда. Сега марката от Хамамацу избра по-опитен състезател в лицето на Данило Петручи. 31-годишният състезател бе част от MotoGP от 2012 до края на 2021 г. Италианецът караше за отборите на Йода Рейсинг, ART, Прамак Дукати, Дукати и KTM Tech 3. През този период Петручи записа две победи и 10 подиума в премиерния клас на световния шампионат по мотоциклетизъм.

„Излишно е да казвам, че съм много щастлив от шанса да се състезавам в Тайланд с отбора на Сузуки. Искам да благодаря на целия им екип, че ми предостави тази фантастична възможност“, сподели Петручи.

„Искам също така да благодаря на Дукати и на ръководството на настоящия ми отбор, че ми позволиха да взема това резервно каране. Наистина съм любопитен да се кача и да пробвам мотора GSX-RR. Знам много добре, че това е изключително бърза и печеливша машина.“

„Нямам търпение да работя и с екипажа на Сузуки който познавам от дълго време и с който имаме прекрасни отношения. Знам, че няма да е лесно, така че не поставям никакви очаквания за преживяването. Просто искам да се насладя на момента.“

„В допълнение се вълнувам, че съм един от малкото пилоти в историята на мотоциклетните спортове, които скачат от машина  от MotoGP на мотоциклет в Дакар, Супербайк и след това на друг заводски мотоциклет MotoGP“, допълни италианецът.

Петручи можеше да замести Мир още в Гран при на Сан Марино. Тогава италианецът реши да се фокусира върху битката за титлата в Мото Америка. В крайна сметка италианецът стана вицешампион в първата си кампания в клас Супербайк на американския шампионат.

„За съжаление лекарите потвърдиха, че състоянието на Жоан се подобрява, но не достатъчно, за да му позволят да се състезава в Тайланд. Затова той ще продължи рехабилитацията си. Целта ни е той да бъде готов за Филип Айлънд. В Тайланд той ще бъде заменен от Данило Петручи. Искаме да благодарим на Дукати, че позволиха на Данило да се възползва от тази възможност. Знаем, че Данило е много ценен за тях. Заради това наистина оценяваме този жест от страна на италианците. Това показва, че страстта и разбирането са по-важни от всичко друго в нашия спорт. Сега приветстваме Данило в нашия отбор и ще направим всичко възможно този уикенд да бъде незабравим за него“, каза шефът на Сузуки Ливио Супо.