Начало Автомобили Peugeot RCZ R – спортен автомобил за ежедневието

Peugeot RCZ R – спортен автомобил за ежедневието

786
0
Peugeot RCZ R

Peugeot RCZ R ще е най-мощният сериен модел на марката в цялата й история. В сърцето на автомобила френската компания вгражда широка гама механични новости, които ще гарантират вълнуващо преживяване на всеки, седнал зад волана му.

RCZ R е вдъхновен от Peugeot RCZ Racing Cup, но е свален с 10 мм по-ниско към асфалта. Двуместното спортно купе е с 1,6-литров THP турбомотор с 270 к.с. Повишението в мощността е сериозно – от представянето през 2010 г. най-високата стойност бе 200 к.с. Освен по мотора обаче, инженерите на Peugeot Sport са се трудили и по абсолютно всеки друг аспект на колата.

При агрегата е избран нов вариант – не се залага на двулитров двигател (като при доста други производители) за по-висока мощност, а на 1,6 л. С 270 к.с. мощността е почти идентична с тази на състезателния автомобил – почти 170 к.с. на литър и е най-високата в класа. Колата отговаря на стандарта за вредни емисии Euro 6.

Нови са още и специално подсилената шестстепенна механична трансмисия, подобреният съединител, по-големият интеркулер и т.н. Изпускателната система е модифицирана. Тя е със специална „звукова система”, за да се подсили спортният характер на мотора на RCZ R.

Поведението и сцеплението са подобрени посредством диференциал Torsen и по-широки предна и задна следа. Ревизирани са настройките на амортисьорите, повишена е здравината на пружините и антиролбара. Работено е много по аеродинамичната ефективност и стабилността при висока скорост. Спирачната система също е подобрена. Гумите са Goodyear Eagle F1 Asymmetric 235/40 R19.

След толкова усилия Peugeot определено могат да се гордеят с резултата. Спринтът на уникалното спортно купе от 0 до 100 км/ч е 5,9 сек. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Колата е с повече от 2 секунди на километър по-бърза на прочутата писта Нюрбургринг в сравнение с версията с 200 к.с. Разликата е още по-голяма на мокро трасе.

Въпреки старанието за усъвършенстване спортното поведение на Peugeot RCZ R не са забравени екологичните изисквания. Емисиите въглероден двуокис са само 145 г/км.

Peugeot RCZ R се появи на бял свят за първи път по време на фестивала на скоростта в Гудууд през лятото. След това бе представен официално на международния автомобилен салон във Франкфурт и ще може да се поръча в края на ноември на определени пазари.