Начало Автомобили Peugeot се присъединяват към Fiat-Chrysler?

Peugeot се присъединяват към Fiat-Chrysler?

40
0

Fiat Group, Chrysler и компанията майка зад американския концерн – Cerberus Capital Management – представиха миналата седмица съобщение за съвместно споразумение, според което те формират глобален стратегически алианс.

Въпросното споразумение, което ще бъде ключов елемент от плана за спасяване на Chrysler, ще предостави на американския автомобилен производител достъп до платформи за конкурентни ефективни автомобили и нови задвижващи системи. Съответно компонентите ще се произвеждат в заводите на Chrysler. Сега изглежда обаче, че и PSA Peugeot Citroen може да се присъединят към двата производителя посредством споразумение с Fiat.

Засега далеч няма сигурни данни по отношение на споразумението между Fiat и Peugeot. Според материал в „Ройтерс” Fiat търсят из Европа някои, който да им осигури кредит от 5 милиарда евро, за да финансира завземане на Peugeot. В същото време от фамилия Аниели, която притежава 30 % от Fiat SpA, се опитват да намерят средства и за да увеличат дяла си във Fiat, така че да запазят контролния пакет и в бъдещата обща компания (между Fiat и PSA). Досега нито Fiat, нито Peugeot са коментирали по въпроса. Ако трите производителя – Fiat, Chrysler и Peugeot – си партнират, то те ще станат третия по големина производител след Toyota и GM.

Междувременно в резултат на бъдещия алианс между Chrysler и Fiat Group се очаква да се появят седем нови модела на американския пазар, като повечето от въпросните автомобили се очаква да бъдат произвеждани в замразени фабрики на Chrysler. Според чуждестранни източници, които са станали свидетели на самото споразумение, някои от моделите ще се предлагат посредством търговските представителства на Chrysler, Dodge и Jeep.