Начало Други Пежо 208 Т16 Пайкс Пийк на Льоб ще изкачи и Гудууд

Пежо 208 Т16 Пайкс Пийк на Льоб ще изкачи и Гудууд

195
0
Себастиен Льоб

Пежо-то, с което Себастиен Льоб постави нов световен рекорд на прочутото изкачване Пайкс Пийк – 208 Т16 Пайкс Пийк – ще преодолее ново, макар и по-малко препятствие: хълмът на Гудууд. 20-ият юбилеен Фестивал на скоростта ще се проведе там през следващите дни и автомобилът ще е една от многобройните атракции на събитието.

Льоб бе неудържим още в дебютното си участие на Пайкс Пийк и помете рекорда на 20-километровото трасе, изминавайки дистанцията за 8:13.878 мин. Изкачването в Гудууд е значително по-малко, но организаторите са убедени, че шоуто ще си заслужава.

208 Т16 Пайкс Пийк е уникален модел – тежи 875 кг и е с мощност 875 к.с.

Това 208 е комбинация от най-доброто от няколко свята: има аеропритискането на кола от Формула 1, гумите на автомобилите от надпреварите за издръжливост и диференциал на WRC модел. Карал съм толкова различни неща в кариерата си, а това е различно от всички тях. Ускорение, поведение, представяне, спиране – всичко прилича повече на F1, отколкото на рали. Управлението е фантастично, има разкошно сцепление, много е стабилно. Разполага с огромен потенциал – описа колата Льоб.

Деветкратният световен рали шампион обаче няма да е зад волана на автомобила – той ще бъде карат от тест пилота на Пежо Спорт Грегори Гилвер. На фестивала ще могат да се видят още два модела на марката, участвали в Пайкс Пийк – 205 Т16 и 405 Т15.

Освен това Пежо демонстрира някои от останалите си модели. Сред тях е концептуалният Onyx -суперкола с невероятно присъствие, иновативно използване на материали и изключително поведение. 2014 Пежо RCZ R е кулминацията на един забележителен проект – пътят от концепцията RXZ до сериен модел, състезателен автомобил и накрая – вдъхновен от успехите в надпреварите нов автомобил. Моделът е с 1,6 л THP двигател с 260 к.с.