Начало Избрани Пиастри е близо до преминаване в Уилямс през 2023 г.

Пиастри е близо до преминаване в Уилямс през 2023 г.

741
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Алпин

Оскар Пиастри е близо до преминаване в Уилямс през 2023 г. Настоящият шампион във Формула 2 в момента е резервен пилот на Алпин. Въпреки това преди време изпълнителният директор на френския тим заяви, че би отдал Пиастри под наем.

Пиастри има договор с Aлпин и за следващата година. Въпреки това се смята, че има клауза за освобождаване. Според нея, ако до края на юни не бъде договорено да се състезава в F1, той може да премине в друг отбор.

Отборът от Енстън все още не може да включи младият австралиецът в титулярния си пилотски състав. В момента Естебан Окон има договор до края на сезон 2024. Очаква се Фернандо Алонсо да остане в Алпин и през следващата кампания.

Удължаването на завръщането на двукратният световен шампион в F1. се смята за формалност, като се има предвид желанието му да продължи и качеството на представянето му през тази година. За момента Алонсо има спечелени само 16 точки. Испанецът бе преследван от лош късмет и бе замесен в няколко инцидента. Същевременно Окон има 31 пункта, което е почти двойно повече в сравнение с актива на Алонсо.

От Алпин ясно заявиха, че при тези обстоятелства с удоволствие биха позволили на Пиастри да се присъедини към друг отбор за кратък период от време. Все пак французите желаят да загубят за постоянно такъв високо оценен пилот.

Многобройни източници посочват, че има голяма вероятност австралиецът да бъде даден под наем през сезон 2023 в F1.

Преместването на Пиастри може да бъде обявено по време на Гран при на Великобритания. Уикендът на Силвърстоун започна в началото на месец юли. Шефът на Алпин Отмар Шафнауер се надява да пилотите на екипа да бъдат потвърдени до края на настоящия месец.

В Уилямс вероятно са склонни такова споразумение. Британците сключиха подобна сделка с Алекс Албон от Ред Бул. 

През 2022 г. англо-тайландският състезател се представя много впечатляващо, след като спечели 3 точки с бавния болид Уилямс FW44. В същото време докато Николас Латифи се бореше с трудности. Канадецът няма достатъчно скорост и претърпя няколко тежки катастрофи.

Досега позицията на Латифи в Уилямс е била гарантирана от няколко спонсора. Неговият баща също така е помогнал на отбора да се справи с някои дългове в началото на пандемията от коронавирус. Това помогна на канадския илот да удължи престоя си до 2022 г. Въпреки всичко не се очаква той да остане в тима и през следващия сезон.

По време на уикенда в Азербайджан Латифи заяви, че е наясно с настоящата си ситуация след неубедителния старт на сезон 2022.

Определено усещам, че съм под натиск. Това важи и за всеки един пилот, който няма договор за следващата година“, каза Латифи.

„Напрежението винаги е налице, независимо дали съм имал страхотни постижения или къде се намирам сега. Определено не съм там, където искам да бъда.“

„Искам да се подобря, не съм доволен от начина, по който се случват нещата в момента. Просто се опитвам да правя малки стъпки напред.“

Въпреки това изглежда малко вероятно Пиастри да замени Латифи от тазгодишната Гран при на Великобритания, както бе съобщено преди няколко дни.

Източник, който е добре запознат със ситуацията, заяви пред The Race, че в някакъв момент е била предложена промяна в състава на Уилямс по средата на сезона. Тя не е била нито планирана, нито обсъждана по време на уикенда в Баку.

Самият Латифи категорично отрече, че ще напусне отбора по средата на сезона. Канадецът очаква да остане до края на годината.

Запитан от The Race в Баку за тези слухове, той отговори така:

Знам, че ще карам до края на годината. Така че нямам много коментари по този въпрос.“