Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри: Първият подиум е нещо, което ще помня дълго, дълго време

Пиастри: Първият подиум е нещо, което ще помня дълго, дълго време

1234
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри спечели първи си подиум в F1. Пилотът на Макларън завърши трети в днешната надпревара в Япония. Пиастри показа отлична скорост и напълно заслужено се качи на последното място на почетната стълбичка. Въпреки подиума, австралиецът призна, че е можел да се представи още по-добре.

Пиастри направи много силно впечатление от началото на рейс уикенд в Япония. 22-годишният състезател записа първото си участие на пистата Сузука. Макар да нямаше предишен опит на трасето, той се адаптира много бързо и бе много близо до съотборника си Ландо Норис

Пилотът на Макларън потегли от второто място на грида и дори се закани да атакува Макс Верстапен. Австралиецът наистина опита да изпревари нидерландеца, но бе затворен в подхода към първи завой. Това позволи на Норис да мине напред и да заеме второто място.

Пиастри направи първия си питстоп по време на периода на виртуален сейфти кар. Това му помогна да прескочи Норис, който влезе в бокса няколко обиколки след това. Австралиецът караше малко по-бавно от британеца, заради което получи нареждане да го пусне пред себе си. После той направи второто си спиране и се върна на трасето пред Шарл Льоклер от Ферари. В крайна сметка Пиастри финишира на трета позиция в Гран при на Япония и записа първи подиум в основно състезание от F1.

„Чувствам се доста специално. Първият подиум е нещо, което ще помня дълго, дълго време“, коментира Пиастри.  „Не са много хората по света, които получават такава възможност през целия си живот. Аз успях да я получа още в първия си сезон в F1, така че благодаря много на екипа.“

Пиастри обаче призна, че Гран при на Япония не е било :най-доброто му състезание“.

„Това не беше най-доброто ми състезание, но беше достатъчно, за да получа трофей накрая, така че съм много щастлив.“

Температурите през днешния ден на Сузука бяха доста високи. Това на свой ред увеличи деградацията на гумите. Пиастри обаче успя да управлява добре темпото и гумите си. От Макларън пък успяха да приложат добра стратегия, с която да се справят с Льоклер. В края на надпреварата пък австралиецът изпревари Джордж Ръсел.

„Знаех, че трябва да се опитам да мина пред Джордж [Ръсел], защото в противен случай щях да потъна за известно време. След това темпото ни беше много силно. Смятам, че във втората половина на състезанието влязох в ритъм и темпото бе малко по-добро. В крайна сметка съм много, много щастлив и развълнуван и искам да се опитам да спечеля още подиуми“, заключи Оскар Пиастри. Състезателят на Макларън бе избран и за пилот на деня.