Начало Избрани Пиастри: Подобренията в Баку ще ни помогнат да се доближим до отборите...

Пиастри: Подобренията в Баку ще ни помогнат да се доближим до отборите в челото

704
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри се изказа доста оптимистично относно предстоящите подобрения по автомобила на Макларън в Баку. Младият австралиец е категоричен, че ще бъде по-близо до отборите в челото по време на уикенда в Азербайджан.

Макларън започна по труден начин тазгодишния сезон в F1. Базираният в Уокинг отбор не спечели нито една точка в първите старта за годината и заемаше последното място при конструкторите.

Макларън вкара и двата си автомобила в точките след края на хаотичната Гран при на Австралия. Британците успяха да спечелят общо 12 пункта от състезанието в Мелбърн и да се изкачат с 5 позиции нагоре в конструкторския шампионат.  Но от друга страна резултатите на Норис и Пиастри бяха свързани с многобройните инциденти на пистата Албърт парк.

Отборът ще представи първия си пакет с новости по време на уикенда в Азербайджан. Целта на тези подобрения е постигането на повече аеродинамична ефективност и увеличаване на топ скоростта на MCL60. Именно ниската скорост на правите бе ахилесовата пета на автомобила на Макларън по време на първите три старта за годината

Пиастри е убеден, че актуализациите ще допринесат за подобряване на темпото на MCL60.

„Подобренията в Баку ще ни помогнат да се доближим до отборите в челото. Сигурен съм, че и всички останали отбори няма да стоят със скръстени ръце и ще имат свои собствени новости“, сподели Пиастри.

„Това, което ни предстои в Баку, е добра стъпка в един по-голям план до края на сезона. Надявам се тези актуализации да ни помогнат малко и да ни насочат към правилния път“, добави състезателят на Макларън.

Пиастри също така знае, че преките съперници на Макларън няма да стоят на едно място по отношение на развитието на автомобилите.

„Няма да подценяваме факта, че всички останали вероятно също ще имат нови части, така че ще видим колко конкурентоспособност ще спечелим от това.“

Макларън ще представи своя пакет за обновяване в първия състезателен уикенд с нов формат. В него тимовете ще имат право само на една тренировка в петък, преди да се включат в квалификацията. В събота ще има друга квалификация, която ще определи стартовата решетка за първия спринт за сезон 2023 в F1.

Шефът на Макларън Андреа Стела не се притеснява, че отборът му няма да разполага с достатъчно време, в което да изпробва новите компоненти в MCL60. Италианският специалист призна, че иска да ускори програмата за развитие на своя отбор

„Ако няма аномалии в поведението, то тогава ще бъде сравнително лесно. Това е така, защото в съвременната F1 разполагате с данни и можете да отчитате аеродинамичните характеристики чрез силите, които измервате, както и чрез картата на налягането около автомобила, изготвена от сензорите за налягане.“

„Не сме много притеснени от гледна точка на оценката дали те ще бъдат положителни или не, освен ако няма някакви аномалии. Но досега автомобилът се оказа в добра връзка с развитието. Затова решихме да въведем този пакет в Баку, въпреки факта, че ще имаме спринт.“

Шефът на Макларън даде да се разбере, че пакетът за обновяване няма да промени веднага представянето на отбора. Според него, това ще представлява първата стъпка от планираното развитие на MCL60.

„Знаем, че подобреният в Баку няма да променят правилата на играта. Те са първата стъпка от това, което се надяваме да направим в по-късната част от сезона. Вярвам, че тогава ще бъдем в състояние да се борим за точки в бъдеще заради добрата си скорост, а не само благодарение на това, че сме имали късмет в състезанията“, заключи Андреа Стела.