Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Пиастри става резервен пилот на Алпин

Официално: Пиастри става резервен пилот на Алпин

836
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Алпин

Тимът на Алпин съобщи официално, че Оскар Пиастри ще е резервен пилот на отбора за сезон 2022. Това означава, че кандидатурата на австралиеца окончателно е отпаднала за втория кокпит в Алфа Ромео. Очаква се всеки момент екипът от Хинвил да обяви кой ще е съотборник на Валтери Ботас догодина.


20-годишният Пиастри е родом от Мелбърн. Той стана част от академията на Алпин през 2020 г., след като спечели титлата в еврокупата Формула Рено през 2019-та. Миналия сезон се състезава във Формула 3 и печели короната в дебютния си сезона. Тази година бе във Формула 2, където постигна досега три победи, 7 подиума и 3 полпозишъна. Пиастри води в генералното класиране на първенството при два оставащи кръга до финала му.

От Алпин посочват, че като резервен пилот на тима Пиастри ще изпълнява интензивна тренировъчна програма, продължавайки да се подготвя за титулярно място в Гран при. Предполага се, че задържането му на тази позиция е с цел да се установи какво ще е темпото на екипа с новата кола догодина. Фернандо Алонсо се завърна във Формула 1, за да се състезава със създадените по новите правила болиди. Ако обаче нещата не потръгнат, е възможно двукратният световен шампион да освободи мястото.

„Супер развълнувам съм да се присъединя към Алпин като резервен пилот“, заяви Пиастри

„Нямам търпение да работя още повече с отбора и да допринасям за успехи догодина. Тази роля е следващата стъпка към целта ми да съм титуляр през 2023 г. Доказах се в малките категории и смятам, че съм готов за Формула 1.“

Пиастри благодари на Алпин за подкрепата и вярата в него. Той допълни, че сега целта му е да приключи максимално успешно сезона си във Формула 2.

Главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси отбеляза, че талантът на Пиастри е очевиден.

„Затова за нас е гордост и привилегия да го привлечем като част от отбора ни за догодина. Оскар притежава умения не само на пистата, а и зрялост, която го отличава от останалите. Той е истинска придобивка за тима в Енстън – помагал е на симулатора и в тест програмата. Сега тази дейност ще се разшири допълнително до пълна интеграция в екипа“, допълни Роси.