Начало Избрани Пиастри: Толкова съм щастлив да спечеля първите си точки в Мелбърн

Пиастри: Толкова съм щастлив да спечеля първите си точки в Мелбърн

689
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри финишира на осма позиция във вчерашната Гран при на Австралия. Пилотът на Макларън спечели първи точки откакто дебютира в F1 в началото на този сезон. 21-годишният състезател успя да запише първото си класиране в топ 10 в домашната си Гран при, което прави момента още по-специален за него.

Пиастри не успя да прескочи първия сегмент от квалификацията в събота. По този начин той потегли 16-ти в своята домашна Гран при. Състезателят на Макларън успя да избегне контакти с някой от своите съперници в първите няколко тура

Пиастри спечели няколко позиции преди първото прекъсване на състезанието в Австралия. Той и Норис успяха да се възползват от червения флаг и да сменят своите гуми без да загубят време.

След възобновяването на състезанието Пиастри се движеше около топ 10 и успя да мине пред Юки Цунода. В последните няколко тура австралиецът мина няколко места напред и успя да избегне хаоса в първите няколко завоя. В крайна сметка пилотът на Макларън финишира девети и се придвижи едно място напред заради наказанието на Сайнц.

Пиастри призна, че не е очаквал да завърши на осма позиция след резултата си в квалификацията. Състезателят на Макларън също така бе много щастлив да спечели първите си точки в родния си град Мелбърн.

„P8. Не очаквах това в началото на вчерашния ден! Определено ще го взема този резултат. Това очевидно беше лудо, лудо състезание. Най-хубавото бе, че останахме в него когато това беше важно“, сподели Пиастри.

„Много съм щастлив, че спечелих първите си точки в Мелбърн. Искам да благодаря на всички мои сънародници, както и на феновете на Макларън заради подкрепата им през изминалата седмица. Двойните точки за отбора са страхотен резултат и благодаря на всички, които ни помогнаха“, добави пилотът на Макларън.

Съотборникът на Пиастри Ландо Норис записа първи точки за сезон 2023. Британецът завърши шести след като успя да избегне мелето в последните обиколки. После той също мина едно място напред заради санкцията на Сайнц

„Това беше много добро състезание. Имахме добро темпо през цялото време, не се сблъскахме с проблеми и не допуснахме грешки. Екипът свърши много добра работа. Темпото ни в неделя беше по-силно от това в квалификацията и нещата се получиха добре. В крайна сметка това беше едно добре проведено състезание“, каза Норис.

„Това са първите точки за нас през този сезон. Хубаво е да се класираме на по-предни позиции. Смятам, че това е добър завършен на първия цикъл състезания. Сега ще си починем малко и ще се отправим към Баку и следващата серия състезания. Щастлив съм и благодаря на целия екип и на всички във фабриката за упоритата работа. Както обикновено ще продължим да натискаме до край“, каза още пилотът на Макларън.

Директорът на Макларън Андреа Стела също бе много доволен от класирането в топ 10 на Пиастри и Норис.

„Състезанието в Мелбърн беше изпълнено със събития. Успяхме да се опазим от неприятности и да спечелим първите си точки за сезона. Дори и без трите червени флага беше добре да видим, че сме в състояние да се състезаваме добре и да правим добри изпреварвания. Има много положителни неща, които ще вземем от този рейс уикенд“, заяви Стела.

„В същото време знаем, че трябва да останем реалисти и че ни предстои много тежка работа както на пистата, така и във фабриката в Уокинг. Ще използваме енергията от този двоен резултат, за да сме още по-решени да създадем по-бърз автомобил. Благодарим на всички на пистата, на колегите ни в технологичния център и на хората от Мерцедес HPP за усърдната работа, която свършиха през последните дни“, добави директорът на Макларън.