Начало Избрани Пиер Ваше: Бях доста изненадан да видя копие на нашия автомобил

Пиер Ваше: Бях доста изненадан да видя копие на нашия автомобил

2294
0
Пиер Ваше, Ред Бул
Пиер Ваше, снимка Ред Бул Контент Пуул

Техническият директор на Ред Бул Пиер Ваше прие дублирането на Астън Мартин като комплимент за отбора, като заяви, че еудовлетворяващода види нещо подобно.

В края на миналия уикенд голяма част от разговорите за развитието на автомобила бяха съсредоточени върху екипа на Астън Мартин. Отборът от Силвърстоун представи обновен автомобил, поразително приличащ на тазгодишния Ред Бул RB18, особено по страничните елементи и капака на двигателя.

Британският тим отхвърли всякакви твърдения за незаконно получаване на интелектуална собственост на Ред Бул и беше оправдан от ФИА. Същевременно австрийците обявиха, че ще започнат вътрешно разследване.

Ваше видя в обновения Астън Мартин AMR22 потвърждение на собствената концепция за дизайна на Ред Бул.

„Бях доста изненадан да видя копие на нашия автомобил. Ако трябва да съм честен, съм доволен, че някой ни е копирал. Това означава, че сме свършили нелоша работа“, каза Ваше пред медиите.

„Основният ни аспект е да сме сигурни, че това е направено в рамките на правилата. ФИА направи няколко проверки. Сега изглежда, че трябва да видим дали сме имали изтичане на интелектуална собственост (IP).“

„Тя [IP] е основното предимство на отбора. Искаме да се уверим в това. В момента проучваме този случай много задълбочено.“

От лична и инженерна гледна точка беше доста удовлетворяващо да видя, че някой друг отбор ни е копирал. По този начин сме сигурни, че концепцията ни не е толкова лоша.“

След решението на ФИА, според което актуализираният автомобил на Астън Мартин е законен, Ваше заяви, че сега вниманието ще се насочи към вътрешната сигурност на Ред Бул.

Французинът допълни, че екипът от Милтън Кийнс е временно е приел решението на ФИА. Все пак отборът ще повдигне отново въпроса, стига да е имало незаконно придобиване на интелектуална собственост.

Смятам, че трябва да сме отворени по отношение на IP. Трябва да сме сигурни, че няма изтичане на [вътрешни данни] в нашата система, добавя Ваше.

Това може да се случи с всеки  отбор, не само с Астън Мартин. Отговорът на ФИА е ясен. Изглежда, че самият автомобил и начинът, по който са го постигнали, са били законни. Засега няма да предприемаме повече действия в този аспект, докато не открием нещо от наша страна“, завърши техническият директор на Ред Бул.