Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пике младши: Казаното от мен за Сена е извадено от контекста

Пике младши: Казаното от мен за Сена е извадено от контекста

57
0
Нелсън Пике младши

Нелсиньо Пике заяви, че никога не се е съмнявал в способностите на легендарния си сънародник Аертон Сена. Говорителят му Луис Ферари допълни, че пилотът изобщо не е казвал нещо подобно.

Синът на трикратния световен шампион Нелсън Пике, който в момента се състезава в НАСКАР, бе цитиран с изявление, че Сена не би спечелил нищо в днешната Формула 1. Той обвини за начина на поднасяне на информацията представители на бразилски медии и ги нарече невнимателни в колонката си за Yahoo Esportes. 27-годишният бивш състезател на Рено в Гран при заяви, че не само коментарите му за Сена, но и такива за Емерсон Фитипалди били извадени от контекста.

Обясних, че след края на състезателната си кариера баща ми избра да стане предприемач, докато други предпочетоха да продължат да са публични личности. Дадох Емерсон Фитипалди за пример. Никъде не съм казвал, че единият е по-добър или по-лош от другия. Направен бе и друг опит за създаване на напрежение – с казаното за Аертон Сена. Заявих, че ако Аертон се бе състезавал 10 години по-рано, не би имал успехите на баща ми. Времената са различни, както и реалностите. В края на 70-те и началото на 80-те години издръжливостта е значително по-ниска, а пилотите трябва да са много по-отворени към техниката. Не е случайност, че татко е развил одеялата за загряване на гумите, активното окачване, участвал е в подобряването на турбодвигателите и е работил по още няколко, познати на всички решения.

Сена идва малко по-късно, когато вече е възможно почти през цялото време да се кара на 100% без да е необходимо да се трудиш толкова много по развитието като преди това. Аертон пристига в Европа също като мен – вълнува го само карането. Той бе супербърз състезател и най-добрият по отношение на чистата скорост. Но не притежава същия „механичен репертоар“ като предходното поколение и не се налага да се тревожи толкова за пазене на скоростна кутия, двигател. Очевидно е: всеки има собствено влияние в неговото си време. Всеки е направил необходимото, за да доминира в своята ера, а в различните времена са се изисквали различни подходи. Просто е. И не е противоречиво – написа Пике младши.