Начало Ник де Врис

      Ник де ВрисНидерландия

      Ник де Врис
      Ник де Врис

      Хендрик Йоханес Никасиус де Врис, по-известен като Ник де Врис, е роден на 6 февруари 1995 г. в Уитвелингерга, Нидерландия. Кариерата му като практически на всички съвременни пистови пилоти започва като дете със състезания по картинг. Кара в различни категории до 2012 г., когато преминава в еврокупата Формула Рено 2.0. Участва и в няколко старта на Формула Рено 2.0 NEC. Остава във Формула Рено 2.0 още две години, като през 2014-та печели титлата с 10 победи в 14 старта. За 2015 г. отива в сериите Формула Рено 3.5. Завършва сезона трети с една победа. Следващата крачка е GP3, където отива с тима на АРТ Гран при за сезон 2016. Съотборник е с Шарл Льоклер и Алекс Албон, които са първи и втори в шампионата. Де Врис е шести в крайното класиране за годината.

      За 2017 г. Де Врис отива в Рапакс и Формула 2

      Преди кръга на пистата Спа в Белгия преминава в Рейсинг Енджиниъринг. Продължава да се състезава в F2 през 2018 и 2019 г., като при третия опит печели титлата. От 2018-та пък участва в кръгове от световния шампионат за състезания за издръжливост – първо с Рейсинг Тийм Нидерландия, след това с Тойота.

      Ник де Врис е привлечен тима на Мерцедес за Формула Е през 2019 г. Става шампион през сезон 2020/2021 – първият нидерландец със световна титла от голямо автомобилно първенство

      В началото на кариерата си с едноместни състезателни болиди Де Врис е част от програмата на Макларън за млади пилоти. От 2016-та участва в академията на Ауди, където остава почти до края на 2019 г. От 2020 г. прави тестове за отбори във Формула 1. Дебютира в Гран при неочаквано, замествайки Алекс Албон в Италия през сезон 2022 г. Това става възможно, тъй като от Мерцедес дават възможност на резервните си пилоти да карат за екипи с техните задвижващи системи. След това участие успява да подпише договор за титулярно място в F1 – с тима на Алфа Таури.

      Отбор2022 Астън Мартин
      Кога е роден6 февруари 1995 г.
      Къде е роденSneek, Нидерландия
      Семейно положение
      Къде живее
      Дебют
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли

      Хоби:
      – Свирене на пиано
      – Каране на ски
      – Водни спортове

      Сайт: nyckdevries.com

      Туитър: @nyckdevries

      Инстаграм: nyckdevries