Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дебют в F1, първи точки и пилот на деня: Де Врис приключи...

Дебют в F1, първи точки и пилот на деня: Де Врис приключи по забележителен начин уикенда на Монца

3686
0
Ник де Врис
Ник де Врис; снимка: Уилямс

Ник де Врис спечели точки в дебюта си във Формула 1, който дойде свръх неочаквано за всички, включително и самия пилот, този уикенд в Италия. Здравословен проблем на Алекс Албон наложи нидерландецът да го замести в кокпита на Уилямс. 27-годишният пилот не просто се справи със задачата, а и се класира в топ 10 – завърши девети и взе 2 точки. След финала той бе извикан при стюардите. Разследваха го за „безотговорно каране“ в битка с Гуаню Жу към края на състезанието. Пилотът на Алфа Ромео финишира 10-ти.

В крайна сметка стюардите решиха само да предупредят Де Врис. Те отбелязаха в решението си, че пилотът е заместил в последния момент титуляр и е карал за първи път FW 44 в съботната свободна тренировка. Затова са решили санкцията да е само предупреждение.

„Сграбчих шанса с две ръце!“, засмя се Де Врис след финала в Италия

„Цялото изживяване от вчера до днес бе просто мечта. Да съм част от парада на пилота, да видя цялото вълнение, възможността да се състезавам, старт в топ 10, да направя добро състезание, да взема точки в дебюта си и накрая Пилот на деня – всичко беше изумително.“

„В крайна сметка решението не зависи от мен дали ще получа място (в F1) или не. Аз мога единствено да свърша собствената си работа. Трудим се в конкурентна индустрия и всеки един от нас е толкова добър, колкото се е представил в последното състезание. От един пилот винаги се очаква да се представи на ниво. За щастие този уикенд това ми се удаде.“

Де Врис е кадър на Мерцедес и от тима от Бракли не пропуснаха да отбележат представянето му. В събота Люис Хамилтън заяви, че нидерландецът заслужава място във Формула 1. Днес Тото Волф риторично попита какво още трябва да направи Де Врис, за да демонстрира качествата си.

„Какво още трябва да стори извън показаното днес? Седна в кола, която не бе карал, и то в третата тренировка. И след това показа на какво е способен“, коментира Волф.