Начало Никита Мазепин

   Никита МазепинРусия

   Никита Мазепин
   Никита Мазепин; снимка: Хаас

   Никита Мазепин е роден на 2 март 1999 г. Син е на руския милиардер Дмитрий Мазепин. Започва да се състезава на картинг на 7-годишна възраст, дебютът му при едноместните състезателни автомобили е през 2014 г. в MRF Challenge. През 2015-та се състезава в Toyota Racing Series и Формула Рено 2.0. Продължава да кара и в еврокупата Формула Рено 2.0. От 2016 г. вече е в европейската Формула 3, където се състезава и през сезон 2017-та.

   Мазепин завършва 2018 г. като вицешампион в GP3. През 2019 г. става част от екипа на Хайтек и влиза във Формула 2. През същия сезон прави тест с Мерцедес във Формула 1.

   През 2020 г. Мазепин вече се бори в челото на Формула 2. Подписва договор с Хаас и ще дебютира през 2021 г. в F1 като пилот на американския отбор. Той е четвъртият руски пилот, стигнал до Гран при след Виталий Петров, Сергей Сироткин и Данил Квят.

   Мазепин се забърква в скандал малко, след като подписва контракта си с Хаас. В Инстаграм акаунта му е публикувано видео, на което той посяга към гърдите на млада дама. Клипът предизвиква огромен отзвук. В Хаас се провежда разследване и от тима разговарят с пилота, но отказват да съобщят какви санкции са му наложени. Случилото се води до специална среща на Стефано Доменикали със състезателите от Формула 1, на която се обсъжда поведението им и ролята им в обществото като лица на спорта.

   Отбор2021 Хаас
   Кога е роден
   Къде е роден
   Семейно положение
   Къде живее
   Дебют
   Участия
   Победи
   Първи позиции
   Най-добро класиране в състезание
   Най-добро класиране в шампионата
   Спечелени точки
   Спечелени титли