Начало Формула 1 Джийн Хаас: Щайнер заяви на Мазепин, че е идиот и не може...

Джийн Хаас: Щайнер заяви на Мазепин, че е идиот и не може да вършиш подобни неща

4503
0

Никита Мазепин си е взел поука от скандала с публикуваното в Инстаграм неприлично видео, убеден е шефът на Хаас Гюнтер Щайнер. Отзвукът от случката все още не е отшумял и продължават да се появяват реакции. Щайнер сподели с racer.com, че и отборът, и пилотът ги виждат.

„Продължаваме да водим диалог с Никита за много неща, включително станалото в края на миналия сезон“, обясни Щайнер. „Той незабавно пое отговорност за действията си. Извини се, взе си поука от станалото. Несъмнено бе отрезвен от ситуацията. В социалните медии все още има силен отзвук – наясно сме с това. Хората имат право да огласяват мнението си. Като отбор обаче смятаме, че дадохме на Никита най-добрия шанс да получи урок и сега да се концентрира върху работата, тъй като Бахрейн бързо наближава.“

Собственикът на отбора Джийн Хаас добави интересен щрих към поясненията на Щайнер. Американският бизнесмен разясни, че реакцията на шефа на тима е била по-остра, отколкото той сподели.

„Нашият отговор мисля бе, че Гюнтер му заяви, че е идиот и не може да вършиш подобни неща, това е напълно неприемливо поведение“, каза Хаас

„Реакцията във всевъзможни социални медии и от всякакви групи бе екстремно силна. Едва ли не искаха да го екзекутираме за постъпката му, но не сметнахме, че това е правилния метод.“

Според Хаас върху Мазепин се е струпало огромно количество критика.

„Той е на 21 години и за млад човек подобен потоп от критики вероятно е бил труден за приемане. Затова се надявам да си е научил урока“, допълни той.

В самата Формула 1 по принцип избягват да дават мнения за пилоти. Шефът на Алфа Таури Франц Тост обаче се изрази не особено ласкаво за руснака. Той работи основно с млади пилоти, дебютиращи в Гран при с екипа му.

„Мога да стана брутален и да кажа, че няма как да превърнеш кравата в тигър. В крайна сметка всичко зависи от това колко мозък има даден пилот и как го използва в кокпита. През дългата си кариера в автомобилния спорт съм разбрал, че само онези състезатели, които са интелигентни, знаят защо вършат определено нещо и се държат подобаващо успяват в спорта“, заяви Тост.

Междувременно от Хаас съобщиха, че Пиетро Фитипалди ще остане резервен пилот на отбора. 24-годишният състезател замести Ромен Грожан в последните два старта от миналогодишното първенство след страховитата катастрофа на французина в началото на Гран при на Бахрейн.

„Радвам се, че ще продължа да работя за трета година с Хаас. Трудя се с инженерите вече доста време и наистина се чувствам като сред семейство“, коментира Фитипалди.