Начало Оскар Пиастри

   Оскар ПиастриАвстралия

   Оскар Пиастри
   Оскар Пиастри
   Отбор2024 Макларън
   Кога е роден6.04.2001
   Къде е роденМелбърн
   Семейно положениенеженен
   Къде живееВеликобритания
   Дебют2023
   Участия22
   Победи0
   Първи позиции0
   Най-добро класиране в състезание2
   Най-добро класиране в шампионата9
   Спечелени точки97
   Спечелени титли0

   Оскар Джак Пиастри е роден на 6 април 2001 г. в Мелбърн, Австралия. Първоначално се забавлява с колички с дистанционно управление, впоследствие се състезава с такива. Започва да се състезава с картинг през 2011 г. Като други свои сънародници решава, че ако иска да прави кариера в автомобилния спорт и да стигне до Формула 1, трябва да кара в Европа. Мести се да живее на Стария континент през 2016 г. В края на годината дебютира зад волана на едноместен състезателен автомобил – в кръг от шампионата Формула 4 на Обединените арабски емирства, в който карат още Логан Сарджънт и синът на настоящия президент на ФИА Мохамед бин Сулайем Саиф.

   През 2017 г. Пиастри се състезава с Арден в британската Формула 4

   През същия сезон, както и през 2018-та кара още в северноевропейската купа и еврокупата Формула Рено. Остава в сериите за еврокупата за сезон 2019. Следващата година вече е пилот на Према и се състезава във Формула 3, където печели титлата в дебютния си сезон. Същото се случва и във Формула 2 през 2021 г., но не намира място във Формула 1.

   В началото на 2020 г. Пиастри подписва договор с агенцията на Марк и Ан Уебър JAM Sports Management. Бившият пилот от Формула 1 Марк Уебър подкрепя сънародника си от години, но от този момент официално се грижи за кариерата му. От тогава е и част от академията за млади таланти на Рено/Алпин.

   През лятото на 2022 г. се разразява огромен скандал, в който едно от основните действащи лица е Оскар Пиастри

   Той така и не получава договор от Алпин за резервен пилот, въпреки че изпълнява тази роля по силата на предварително споразумение. Изчаква до май, след което през юни с Уебър водят разговори с Макларън и подписват контракт с тима от Уокинг. В началото на август Фернандо Алонсо внезапно обявява, че отива в Астън Мартин. От Алпин веднага обявяват, че Пиастри ще е титуляр в отбора за сезон 2023. Австралиецът прави нещо немислимо – пише в Туитър, че това съобщение не е вярно и няма договор с френския екип.

   Следва огромна разправия, която стига до борда за разглеждане контрактите на пилотите от Формула 1. След разглеждане на всички налични споразумения е решено, че е валидно това на Пиастри с Макларън. Зак Браун плаща цялата заплата на Даниел Рикиардо, за да се съгласи да прекрати своя контракт предсрочно. Така Пиастри дебютира с тима от Уокинг в F1. В първия си сезон в Гран при печели победа, макар и само в спринт, но прави огромно впечатление с карането си.

    

    

   Кариера във Формула 1:

   СезонОтборСтартовеПобедиКласиранПолпозишънНБОТочкиПозиция
   2023Mclaren2201902979
   Total220190297