Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Привличането на Пиастри в Макларън ще струва на тима от Уокинг между...

Привличането на Пиастри в Макларън ще струва на тима от Уокинг между $5 и $10 млн.

1306
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Майкъл Потс

Привличането на Оскар Пиастри в Макларън ще струва на тима от Уокинг между 5 и 10 милиона долара, ако споразумението помежду им бъде признато за валидно. Бордът, където се регистрират договорите на пилотите от Формула 1, ще се събере в понеделник след Гран при на Белгия, за да разгледа ситуацията с австралиеца. Твърди се, че споразумението на Пиастри с Макларън вече е заведено там. От Алпин настояват, че имат права върху пилота. Според запознати обаче той не е подписвал контракт френския тим в F1 и не е поемал изричен ангажимент да кара за отбора от Енстън.

От Алпин разчитат бордът за договорите да се произнесе бързо.

„Когато Дженсън Бътън се оказа в подобна ситуация с БАР и Уилямс през 2005 г., им отне два дни да вземат решение“, посочи Отмар Шафнауер.

Точно тогава бе тийм мениджър в Бритиш Американ Рейсинг от страна на Хонда. Шафнауер, който понастоящем е шеф на отбора на Алпин в F1, изрази още веднъж огромното си разочарование от Пиастри. Той каза, че му се иска младежът да е проявил повече лоялност към екипа.

„Оскар е обещаващ млад пилот, който все още не е карал във Формула 1. Желанието ми е да имаше малко повече интегритет. Подписа парче хартия през ноември миналата година и ние сторихме всичко по сделката, за да го подготвим за F1. Неговото условия бе или да кара за нас, или да отиде там, където го пратим, за следващите три години. Ще ми се Оскар да си спомни какво подписа през онзи ноември“, заяви Шафнауер.

Интересно е какво точно е подписал Оскар с Макларън, като се има предвид и казаното от Зак Браун след решаването на ситуацията с Даниел Рикиардо. Главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг посочи, че в следващите споразумения с пилоти ще включва клауза за представяне на състезателите. Причината е, че договорът на Рикиардо бе с опция за предсрочно прекратяване, която единствено Даниел можеше да активира и това не зависеше изобщо от резултатите му на писта. Зак Браун призна, че е написал „тлъст чек“, за да постигне желаното. Доверието към него самия обаче рязко девалвира през последния месец. Причината е, че стана ясно, че е обещал на няколко пилоти място във Формула 1.

„В крайна сметка в отбора има едно място, а не пет“, горчиво заключи Пато О’Уорд – един от пилотите, получили такова обещание от Браун.

Ако бордът за договорите на ФИА признае за валидно споразумението на Пиастри с Макларън, Алпин вероятно ще заведе дело в граждански съд. От Енстън ще искат компенсация за инвестицията, вложена в развитието на австралиеца

Във френския тим са твърдо убедени, че са изпълнили всичките си ангажименти към пилота. Не са изпуснали и никакви срокове за опции по договорите си. Същевременно Оскар опитва да се възползва от полученото, но да си тръгне от тима.

От Алпин продължават да изпълняват поетите към Пиастри ангажименти. Един от тях е 5000 км тестове, от които са изпълнени около 3500. В тима искат да направи и останалите 1500 км. Младежът продължава да работи на симулатора, подпомагайки екипа на писта. Точно за разходите по тези дейности плюс похарченото за Оскар през последния му сезон във Формула 2 Алпин иска компенсация, която може да възлезе на посочената сума между 5 и 10 млн.