Начало Пиетро Фитипалди

      Пиетро ФитипалдиБразилия

      Пиетро Фитипалди
      Пиетро Фитипалди

      Пиетро Фитипалди да Крус е част от прочутата фамилия Фитипалди. Внук е на легендата Емерсон Фитипалди. Прачичо му Уилсън, брат му Енцо, първият му братовчед Кристиан и чичо му Макс Папис (женен е за дъщерята на Емерсон Татяна) също са пилоти. В подобно семейство кариерата на автомобилен състезател е почти неизбежна.

      Пиетро Фитипалди е роден на 25 юни 1996 г. Започва да се състезава с картинг през 2004 г. в различни серии във Флорида, САЩ

      От 2011 г. кара в НАСКАР. През 2013-та се мести в Европа в опит да преследва кариера във Формула 1. Започва да кара във Формула Рено, където става шампион през 2014 г. За 2015 г. става част от екипа на Фортек във Формула 3. Кара и в сериите Формула V8 3.5. През февруари 2018 г. е съобщено, че ще кара със съкратена програма за екипа на Дейл Койн Рейсинг в Индикар. Състезавал се е освен това в световния шампионат за надпревари за издръжливост (WEC) и немския шампионат за туристически автомобили (DTM). През май 2018 г. претърпява много сериозна катастрофа по време на 6 часа на Спа-Франкоршамп в Белгия. При инцидента чупи и двата си крака.

      Пиетро Фитипалди става част от академията на Ферари за млади пилоти през октомври 2014 г. За първи път тества болид от Формула 1 през ноември 2018 г. Кара за Хаас по време на изпитанията за млади пилоти след финала на сезона в Абу Даби. През същия месец американският отбор обявява, че Фитипалди ще е официалният тест пилот на екипа за следващия сезон. Пиетро запазва тази роля и през следващите две години.

      Дебютът на Пиетро Фитипалди като пилот във Формула 1 идва след катастрофата на Ромен Грожан в Гран при на Бахрейн през 2020 г.

      Французинът пропуска последните два кръга от първенството. Фитипалди кара на неговото място. Той е първият внук на пилот от Формула 1, който също е карал в надпревара от световния шампионат.

      Отбор2022 Хаас
      Кога е роден25.06.1996
      Къде е роденМаями, Флорида
      Семейно положениенеженен
      Къде живееМаями
      ДебютГран при на Сахир през 2020 г. с Хаас
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли